Robert Plant (photo by Suzanne Cordeiro/Corbis via Getty Images)

Kome treba obnovljeni Zeppelin kad Plant radi sjajne albume?

Muzika - svijet Show Time

Minuli petak 13-i rock fanovi mogu ubilježiti kao datum kada smo dobili još jedno vrsno izdanje, 11. studijski album Roberta Planta ”Carry Fire”, muzički raznovrstan i moćan, tematski itekako u skladu sa vremenom.

Ne samo zbog činjenice da će iduće godine navršiti punih 70 godina života i da pjeva više pola stoljeća, već i radi veličanstvenog opusa koji ima iza sebe, zbog nekih od najvećih pjesama svih vremena u rocku, Rober Plant bi mogao bezbrižno uživati na lovorikama. Ili bar neobavezno ‘čačkati’ po nekim eksperimentima, možda samo njemu razumljivim, ali koga briga, on je Plant… I ne bi bio prvi.

Umjesto toga, bivši pjevač snima nove provokativne i moćne albume, zbog kojih jasnije postaje njegovo najenergičnije protivljenje da Led Zepplin nastavi s radom poslije jednokratnog reuniona prije deset godina. Pametan čovjek, osjećao je da davno završena priča ne može biti ništa više od podgrijanog ručka, koji će svima brzo dosaditi.

Za novi album ”Carry Fire” Plant je još u najavio rekao da on ima potrebu kombinirati staro i novo, što je i od ranije artikulirano u njegovom solo radu. Takav pristup pokazuje i sada – od ”Dance With You Tonight”, koja u prvim taktovima probudi sjećanja na ”Kashmir”, do naslovne ”Carry Fire” orijentalno obojene teme (usput, najduže na albumu, a poželjeli biste da traje dvostruko).

Rock, bluesy americana, folk tradicija, zeppelinovski heavy blues, čak i natruhe vintage trip-hopa (”Kip It Hid”), svaka od 11 tema su biseri kojima caklinu daje Plantov glas, zreo i odmjeren, čak i kada ga malo opusti kao iz slavnih svojih pjevačkih vremena.

U prvom intervjuu uz izlazak albuma, Plant je o svojoj poetskoj angažiranosti (teme o kolonijalizmu, kapitalizmu, nacionalizmu (”New World”, ”Carving Up the World Again… a Wall and Not a Fence”) rekao: Možda možete napraviti prelijepu melodiju, ali šta ćete reći? Ne mogu pjevati o ženama i željezničarima i drugim stvarima! Morate reći kako se osjećate i šta ste nedavno doživjeli.”

Uobičajeno prvo preslušavanje – da najprije doživite atmosferu, pa drugo da izdvojite favorite, pa treće da analizirate, na kraju se sve to završi zaključkom: odličan album u svakom njegovom trenutku. Možda, ipak, mala nijansa prednosti za ”The May Queen”, ali već sutra će to biti neka druga. To je ta caka dobrog albuma.

Carry Fire Track List:

1. “The May Queen”
2. “New World…”
3. “Season’s Song”
4. “Dance With You Tonight”
5. “Carving Up the World Again… a Wall and Not a Fence”
6. “A Way With Words”
7. “Carry Fire”
8. “Bones of Saints”
9. “Keep it Hid”
10. “Bluebirds Over the Mountain”
11. “Heaven Sent”