Zašto Gibonni u Areni 21. 10. neće biti obični koncert

Muzika - regija Show Time

Objavljena su imena svih gostiju za Gibonnijev koncert 21. 10. u zagrebačkoj Areni i tek sada je jasnije da će to biti izniman muzički događaj, pažljivo osmišljen izvan svih standarda uobičajene ‘pop zabave’.

Publici su najzvučnija imena Damir Urban, Matija Dedić, Vlatko Stefanovski, već redovni gost Gibonnijevih albuma još od ”Judi, zviri i beštimje” iz 1999. godine, te sjajna američka pjevačica Maya Azucena koju posebno pamtimo po gostovanju na albumu ”Unca Fibre”, u pjesmi ”Anđeo u tebi”.

Osim njih, iza Gibonnija će na sceni biti muški Gradski zbor Brodosplit, koji je u svojih 45 godina djelovanja kreirao jedinstveni repertoar sačinjen od dalmatinske pučke pjesme, preko sakralne i crnačke duhovne muzike do opernih tema i klasika popa kao što je ”Let it be” Beatlesa.

London Community Gospel Choir, najviše nagrađivan svjetski gospel hor koji je pjevao s pop velikanima kao što su George Michael, Eric Clapton i Madonna, a pjevao je i na Gibinom albumu ”Toleranca”, drugi je veliki pjevački kolektiv koji će koncert učiniti veličanstvenim.

Bow vs Plectrum

Posebni u ovom čudesnom izboru gostiju su Bows vs Plectrum.

Publika ih u ostatku regiona još nedovoljno poznaje, dok u Hrvatskoj imaju status senzacije. Iza tog ”gudalo protiv trzalice” koncepta stoje Tihomir Hojsak – double bass i Filip Novosel – tambura, koji svoj muzički stil kombiniraju u rasponu od etno muzike Balkana i posebno Panonije do modernog jazza.

Sa gostima, Vlatkom Stefanovskim i Matijom Dedićem, snimili su prvi album koji čine autorske teme (”Bow vs Plectrum”, ”Kit blues”), obrade tradicionala (bosanska ”Aj mene majka jednu ima”) i obrade jazza (“Donna Lee”, bebop jazz standard koji je Charlie Parker snimio 1947.) i, u najkraćem, izazvali oduševljenje muzičke kritike u Hrvatskoj. Nastup na Gibonnijevom velikom koncertu itekako će im pomoći da najšira pop publika bolje upozna ovaj neobični duo.