Vlatko Stefanovski

Vlatko Stefanovski dobio najviše državno priznanje

Muzika - regija Show Time

Poslije više od 40 godina impresivne autorske i gitarističke karijere, Vlatko Stefanovski, po mnogima najbolji gitarista ovih prostora, dobio je najvišu državnu nagradu Makedonije za životno djelo u kulturi i umjetnosti.

Vlatko Stefanovski je imao tek 19 godina kada je, 1. 1. 1976., formirao grupu Leb i sol. S imenom nastalim prema tradicionalnom gostoprimstvu naznačili su i svoj muzički stil unutar rocka, kroz koji se konstantno provlačio tradicionalni melos Makedonije, od obrada (”Aber dojde donke”, ”Jovano Jovanke”) do famoznih Vlatkovih autorskih radova (”Bistra voda”, ”Skopje”, ”Čukni vo drvo”).

Prepoznatljivi makedonski neparni ritam 7/8 s grupom Leb i sol i kasnijim Vlatkovim muzičkim projektima dobio je ogromnu svjetsku promociju, što je svakako bio jedan od temelja da mu Sobranje Makedonije dodijeli najvišu državnu nagradu “11. oktobar” za životno djelo u kulturi i umjetnosti.

Kako je formalno obrzloženo, ”ime Vlatko Stefanovski danas se poistovjećuje s gitarskom virtuoznošću, sa jazz i etno rockom, s grupom “Leb i sol”, najvećom muzičkom senzacijom u Makedoniji, s međunarodnim etabliranjem makedonske pop i rok muzike, ali i sveukupnim doprinosom makedonskoj kulturnoj matrici”.

Stefanovski je, primivši priznanje, rekao da je nevjerovatno kakav je put prošao i kako se hobi iz tinejdžerskih godina, a kasnije profesija i opsesija, pretvorio u nešto dostojno dobijanja nagrade.