jaja

Ab ovo! Sve počinje s jajima! Koliko ih smijemo konzumirati?

Coolinarka Metropol Zdravlje

Među nebrojenim ‘svjetskim danima’, Međunarodna komisija za jaja, osnovana 1964. godine, izborila se i za ”Svjetski dan jaja” i on se obilježava svake godine na drugi petak u oktobru/listopadu, a razlog je vrijedan pažnje.

Jaja oduvijek imaju ogromnu ulogu u ishrani po cijelom svijetu, jer su jedan od najkvalitetnijih prirodnih izvora proteina, vrlo važni u razvoju mozga i mišića, imaju ključnu ulogu u prevenciji bolesti i doprinose zdravlju u kasnijoj životnoj dobi.

Nebrojeni recepti i uglavnom jednostavna priprema učinili su da jaja budu među najpopularnijim namirnicama za sve generacije.

Međutim, čini se da još uvijek nema jedinstvenog stava na najvažnije pitanje – koliko jaja dnevno je poželjno, odnosno sa zdravstvenog stanovišta dopušteno konzumirati?

Prema tvrdnjama autorice knjige ‘The Small Change Diet’, Keri Gans, posve je normalno konzumirati karton jaja sedmično: ‘Za odraslu osobu dva jaja na dan su skroz u redu.’

Da ili tri jajeta maksimalno na dan, najčešća je preporuka liječnika.

Eksperti sa Sveučilišta Alberta u Kanadi ustanovili su kako jaje u doticaju s enzimima u želucu proizvodi proteine koji na organizam djeluju poput lijeka. Ustanovili su i kako kolesterol koji se nalazi u jajetu donosi najnižu razinu rizika obolijevanja od bolesti srca i krvožilnog sustava.

S druge strane, pušenje, manjak tjelesne aktivnosti, pretilost i jedenje hrane bogate masnoćom opasniji su za zdravlje od kokošjih jaja, jer povisuju razinu lošeg kolesterola u krvi koji može uzrokovati niz komplikacija.

Upravo zbog toga, sve više liječnika u svijetu tvrde kako se treba ispraviti informacija da jaje više šteti nego koristi, jer to nije istina. Javnost mora znati da smije pojesti koliko god jaja želi, poručuju, te dodaju kako se jaja uvijek i svugdje ubrajaju među zdravu hranu. Uz važnu napomenu: ovo vrijedi za jaja iz prirodnog uzgoja!

Jamie Oliver još preporučuje: