Pametna klupa Steora

Pametna klupa dalmatinskog studenta osvaja svijet

21. vijek Internet Samo urbano Tehnologija

U moru medijskog senzacionalizma i poneka afirmativna, inspirativna priča izroni kao hit. Ovih dana je to priča o pametnoj klupi koju je smislio solinski student Ivan Mrvoš i koja počinje osvajati cijeli svijet.

Još početkom godine počele su se pojavljivati vijesti o zanimljivom izumu mladog Mrvoša i najavama da će s njim pokrenuti biznis.

Posao se već zahuktava i koliko je perspektivan pokazuje odluka države da na poseban način pomogne njegovom razvoju, pa je juče u hrvatskoj ambasadi u Londonu priređeno predstavljanje pametne kupe nazvane ”Steora”, kao najava njenog dolaska na tržište Velike Britanije i Irske. Dvadesetak ih je već postavljeno u Londonu, a klupa će nastaviti turneju po odabranim ambasadama, u kojima će biti izložena po sedam dana i na taj način će joj biti otvoren put za sva velika svjetska tržišta.

Pametna klupa Steora

Klupa je autonomna, ima vlastitu “pamet” i sve procese kontrolira putem dva kompjutera unutar nje. Napaja se solarnom energijom te može istodobno puniti četiri mobitela ili tableta, ima hotspot za internet, senzore za kvalitet zraka, a noću služi kao javna rasvjeta.

Steora ima ugrađeno hlađenje koje omogućuje da temperatura klupe ostane ugodna za sjedenje u svim vremenskim prilikama, ima ugrađeno prilagodljivo ambijentalno svjetlo, opremljena je samostalno razvijenim uređajima za bežično punjenje pametnih mobitela i superbrzi 4G internet je stalno dostupan u blizini klupe, uz moguće ograničenje prometa po korisniku kako bi svi imali jednak pristup.

Pametna klupa Steora

Po riječima Ivana Mrvoša, studenta koji je osmislio proizvod, te otvorio svoju proizvodnu tvrtku, cijeli projekt izrade klupe trajao je oko četiri mjeseca. Ideja se razvila od LED stolica sličnog sadržaja, s kojima je Mrvoš pobijedio na poduzetničkom kampu u Solinu prošle godine, a onda je njegov rodni grad finansirao izradu prve klupe, koja je postavljena u Solinu i danas već polako osvaja cijeli svijet.

Pametna klupa Steora