50 godina bh. pop-rocka

Bestseller – knjiga o 50 godina bh. popa i rocka

Čitam Muzika BiH Show Time

Poznati sarajevski rock novinar i publicista Amir Misirlić dovršio je višegodišnje istraživanje i, skupljeno u knjigu ”50 godina bosanskohercegovačkog pop-roka”, rezultat će biti predstavljen na promociji u sarajevskoj Magazi, u subotu 14. 10.

Senzacionalni rock dokumentarac ”Scream For Me Sarajevo”, biografski film ”Tifa”, doku-serijali o Mostarskoj rock školi, najavljena autobiografija rock novinara i promotora Želimira Altarca Čička i sada nova knjiga Amira Misirlića… smijemo li se radovati naznakama da se konačno u Bosni i Hercegovini zahuktava filmografija i publicistika o popularnoj kulturi?

U okolnim zemljama to više nije samo popularni trend, nego je dio nacionalnih kulturnih / izdavačkih strategija i unazad deceniju-dvije desetine romana, enciklopedija, almanaha, leksikona, biografija i inih vrsta publicističkih svjedočenja o pop i rock muzici objavluje se svake godine u Hrvatskoj i Srbiji.

Kada se 2004. godine pojavio ”Prvi BH pop rock leksikon” s autorskim potpisom Amira Misirlića, činilo se tada da i BiH hvata korak. Nedvosmisleno i čak pomalo provokativno izdvajanje ”prvi” u naslovu knjige, ipak, nije isprovociralo ni druge autore, ni vodeće izdavačke kuće da zarone u to ogromno blago. Usput i komercijalno potentno, koliko to jeste bila nekad slavljena specifična sarajevska pop škola, sa nizom velikana koji su zlatnim slovima obilježili cjelokupnu muzičku scenu nekadašnje države.

Trebalo je, ipak, proći čak 13 godina do nove knjige – istog autora.

Amir Misirlić
Amir Misirlić

Misirlić je, ne samo zbog prethodnog djela, itekako pozvan da piše o bh. pop i rock muzici, jer je kontinuirano o njoj analitički i seriozno progovarao u štampanim ili internetskim publikacijama. Usput je, sada vidimo, nastavljao istraživati na vlastitim temeljima prvog leksikona i priredio njegov svojevrsni nastavak.

Značajno dopunjena, knjiga ”50 godina bosanskohercegovačkog pop-roka” na više od 300 stranica velikog formata donosi prikaz popularne muzike u BiH kroz biografije i preglede diskografije najrelevantnijih autora i izvođača, uz mnoštvo foto dokumenata.

Knjiga je zanimljivo koncipirana u pet poglavlja, za svaku dekadu po jedno, tvoreći cjelinu koja odražava i posredno uspoređuje domete iz nekih davnih vremena i ovih najnovijih.

Promocija je zakazana za subotu, 14. 10. u 13 sati, u sarajevskoj Magazi.

Time će, simbolično, opet Misirlićeva, sada već druga knjiga, postati izazov ostalim mogućim autorima, nekim novim istraživačima – no, jednako tako i izdavačima, koji, ruku na srce, nisu poticali tu vrstu publicistike. Razlog je jasan: sa svakom novom takvom knjigom gradimo bolji temelj i svim novim generacijama muzičara.

knjige-o-rocku