Radiohead, Thom Yorke

Deset godina internetske pobune Radioheada

Internet Muzika - svijet Show Time

Ono što je danas normalan potez nebrojenih izvođača, 10. 10. 2007. godine je bio revolucionarni gest protesta protiv diskografske industrije: Radiohead je na internet pustio album ”In Rainbows” kao pay-what-you-want.

Bio je to neobičan protest britanskog alter rock benda protiv načina na koji su major izdavači formirali cijene za diskografska izdanja.

Album je praktično besplatno bio dostupan do 10. 12. i kroz to vrijeme diljem svijeta se raspravljalo o implikacijama koje će ovaj potez imati na industriju. Rezultate danas znamo.

Uglavnom, Radiohead je poslije dva mjeseca na tržište pustio limitiranu ediciji box-seta, a na kraju godine pojavila su se CD i vinilna izdanja. Kako je kasnije objavljeno, s interneta je album skinut u kratkom roku u više od milion primjeraka, ali je svejedno nastavljena i uspješna prodaja “fizičkih” izdanja te je ukupna prodaja iznosila više od 3 miliona kopija. Album “In Rainbows” je naredne godine dobio dvije Grammy nagrade, a kasnije je uvršten među 500 najvećih naslova ikad.

Jeste li znali: Prva pjesma koja je ostvarila dijamantni download status, odnosno više od milion legalnih skidanja s interneta, bila je “Hollaback Girl” američke pjevačice Gwen Stefani. Bilo je to krajem 2005.