Letu štuke, spot

Upečatljiv come-back benda Letu štuke – Bože zdravlja

Muzika BiH Show Time

Sarajevski rock bend Letu štuke poslije šestogodišnje diskografska pauze predstavlja novi singl “Bože zdravlja”, kao uvod u četvrti studijski album.

U postavi se dogodila jedna promjena – bubnjar i producent Đani Pervan u međuvremenu se potpuno posvetio snimateljskom i produkcijskom radu u svom sarajevskom studiju i na njegovo mjesto je došao Amar Češljar (ex Punkt, Sarajevo Jazz Guerilla, prateći bend Dine Merlina). Ostatak ekipe je isti: Emir Jugo – gitara, Bojan Ahac – klavijature i programiranje, Dejan Ostojić – bas i Dino Šaran – glas.

Novi materijal, sniman u Holandiji, Zagrebu i Sarajevu, prema ranijim najavama trebao bi se pojaviti u novembru i nasljednik je prethodnog albuma ”Brojevi računa” iz 2011.

Iako bi fanovi Štuka sigurno voljeli da je dinamika izlaska novih pjesama puno brža, prvi najavni broj novog albuma, ”Bože zdravlja”, pokazuje da Šaran ne podliježe brzopleto očekivanjima publike, već se drži svog unutrašnjeg tempa. Pjesma otkriva njegovu autorsku genezu – suprotno od čestog recikliranja već poznatog zvuka, što čine autori koji se vode potrebom komercijalnih pravila održavanja statusa. Od alter-rock minimalizma prvog eponimnog albuma od prije 12 godina do najnovije pjesme za četvrti album, Letu štuke nisu isti bend, a svejedno je prepoznatljiv.

Letu štuke live

Pjesma hipnotičkog ritma, modernizirani zvuk i Šaranovska poetika samozatajnog cinika i ”tragača za svojom vatrom” (… Spektar opcija je uži nego ikad / gladne horde traže meso bilo koje / Putujem lakše, jer putujem sam / Bože zdravlja, kada pravde nema… Usput me pozdravljaju vatre što me griju, ako im priđem mogu lako da opeku…) daju naslutiti još jedan album Štuka koji će uzburkati emocije među rock navijačima, a na sceni podići ljestvicu standarda.

Video koji prati ”Bože zdravlja” impresivan je koliko i pjesma, čiju ideju sugestivno prati svakom slikom, za što je zaslužan reditelj Gorčin Zec, mladi 33-godišnji sarajevski filmadžija, i puno toga o njegovom strasnom rediteljskom oku i rukopisu biva jasnije poslije napomene da je, kao sin likovnog umjetnika svjetskog glasa Safeta Zeca, cijeli život proveo okružen inspiracijom, motivacijom, kreativnošću.

Od Štuka očekujemo da će poslije izlaska albuma intenzivnije nastupati, a koncertni doživljaji novog materijala već ovih dana nude se Podgoričanima, 11. 10. u Tarantinu, i Zeničanima, 12. 10. u Gattu.