4K TV - concert

Zagrebački Vivax predstavio prve domaće 4K televizore

21. vijek Tehnologija

Poduzetnik iz Dervente, Stipo Matić, poslije rata je u Zagrebu pokrenuo malu tvrtku M San, koja je danas najveći distributer potrošačke elektronike u Hrvatskoj i vlasnik brenda Vivax, koji stoji iza novog svjetski vrijednog dometa.

Vivax je u svom pogonu u Rugvici pored Zagreba jučer predstavio medijima liniju prvih hrvatskih 4K televizijskih prijemnika, čime se uključio u najnoviji svjetski tehnološki trend u elektronici.

‘U proljeće 2016. pokrenuli smo proizvodnu liniju za izradu televizijskih prijemnika i tržištima naše regije sada nudimo Vivax LED televizore, prve sa 4K tehnologijom proizvedene kod nas’, objavio je Vladimir Brkljača, izvršni direktor za vlastite brendove M SAN Grupe, predstzvaljajući modele Vivax SMART UHD 4K LED TV s dijagonalama 43”, 49” i 55”.

4K tehnologija prikazuje 4 puta veću rezoluciju (4 puta više piksela) nego full HD rezolucija, što znači da su detalji puno oštriji i jasniji. Također i filmovi, fotografije te ostali sadržaji u full HD rezoluciji na UHD televizorima izgledaju bolje nego na manjim rezolucijama.

Vivax-smart-tv

Svi Vivaxovi UHD televizori posjeduju SMART tehnologiju te koriste Android 5.1 operativni sistem. Već u tvorničkim postavkama, televizor dolazi s bogatim paketom aplikacija s Google Store-a, a 1,5 GB RAM/8GB ROM memorije, omogućava da sve aplikacije te pregledavanje web stranica ili You Tube filmova rade brzo i glatko.

Novi UHD TV ima i nCast, što je verzija Miracast tehnologije koja pomaže da se povežu TV i mobilni uređaj putem wi-fi konekcije, na način da sve što se vidi na zaslonu mobitela moguće je vidjeti i na ekranu televizora

Osim naprednih karakteristika, kod odabira novog televizora vrlo važne su cijena i dostupnost servisa. Vivax UDH 4K LED TV prijemnici prednjače u sva tri aspekta, s pristupačnom preporučenom maloprodajnom cijenom od 3.499,00 Kn (oko 465 eurA) za najmanji 43-inčni model do 4.699,00 Kn (625 eura) za 55“, uz osiguranu podršku kroz servisnu mrežu MR Servisa.

Dio zemalja EU već je pokrenuo proces digitalizacije koja omogućuje prijenos sadržaja u 4K rezoluciji što će se odraziti na značajno povećanje produkcije i dostupnost 4K video sadržaja, a u prilog novoj tehnologiji televizora svakako ide i započeti proces digitalizacije u zemljama našeg regiona.

Za kraj, zanimljivost: tvrtku M San osnovao je poduzetnik Stipo Matić iz Dervente, još 1995. godine, najprije kao mali servis, koji je kasnije počeo uvoziti dijelove elektronike i sklapati kompjutere. Poslije nešto više od 20 godina narastao je do grupacije koja dominira u distribuciji potrošačke elektronike i, evo, otvorio novi vlastiti, najmoderniji proizvodni pogon.