Slobodan Bodo Kovačević, spomen-ploča u Sarajevu

Otkrivena spomen-ploča legendi rocka, Bodi Kovačeviću (video)

Metropol Muzika BiH Samo urbano

Danas je u Sarajevu, na pročelju kuće u kojoj je rođen Slobodan Bodo Kovačević, otkrivena spomen-ploča u počast velikom rock autoru i jednom od najboljih rock gitarista ikada na ovim prostorima.

Pokretač ove ideje je osnivač Indexa Ismet Nuno Arnautalić, koji je na izmaku prošle godine inicirao da se u ulici Ferhadija u centru Sarajeva, na lokaciji gdje je krajem ljeta 1962. osnovana legendarna grupa, postavi i spomen-ploča Indexima.

Na skromnoj svečanosti otkrivanja obilježja posvećenog Bodi, Nuno je rekao da je kuća u ulici Hamze Hume na broju 4 važno mjesto za popularnu kulturu Bosne i Hercegovine, jer su na toj adresi nastajale neke od najvećih Bodinih autorskih pjesama kao ”Pružam ruke”, “Plima” i “Negdje na kraju u zatišju“.

“Jedno jutro sam došao kod Bode i on mi je rekao da ima prvi dio neke pjesme i da ja napravim drugi. To je bila pjesma ‘Oko malih stvari svađamo se mi‘ (jedan od prvih autorskih brojeva Bode Kovačevića iz 1966., nakon što je nepunu godinu ranije iz Lutalica prešao u Indexe, napomena redakcije). Ta kuća je vrlo važna, u tako malom prostoru nastale su tako velike pjesme”, rekao je Nuno Arnautalić.

Na spomen-ploču uklesan je tekst:

“Ovdje je 29.12. 1946. rođen Slobodan Bodo Kovačević gitarista i kompozitor sarajevskog benda Indexi. Samozatajni umjetnik velikog duha svojom stvaralačkom veličinom ovom gradu i muzičkoj umjetnosti podario je bezvremenske hitove koje slušaju sve generacije i zauvijek ostaju s nama”

Video: Ismet Nuno Arnautalić (Saga produkcija)