Tom Petty

Umro legendarni pjevač, kantautor i gitarista Tom Petty

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Tom Petty, lider američke rock grupe Heartbreakers, umro je danas u svojoj 66. godini, nakon što je dan ranije završio u bolnici zbog teškog srčanog infarkta.

Kako pišu američki mediji, u nedjelju navečer našli su ga onesviještenog u njegovom domu u Malibuu. U izrazito teškom stanju prevezli su ga u bolnicu, a kasnije je objavljena vijest da je izgubio životnu bitku.

Jedan od njegovih prvih učitelja gitare bio je Don Felder, poznat kasnije kao član grupe Eagles. Karijeru je počeo u southern & country grupi Mudcrutch, koja se raspal nakon što je Petty sa još nekim članovima krenuo drugim putem, kao Tom Petty & Heartbreakres i već s prvim eponimnim albumom i hitom “Breakdown” krenula je njihova uspješna karijera.

Grupa je bila aktivna do današnjih dana i objavila je 13 studijskih albuma. Zadnji je Hypnotic Eye iz 2014. godine, nominiran za Grammy u kategoriji najboljih rock albuma i, zanimljivo, bio je prvi i jedini album te grupe koji je ikada bio na vrhu Billboard Top 200 liste.

Uporedo s radom u matičnoj grupi, bio je među osnivačima supergrupe Traveling Wilburys, aktivne od 1988. do 1990. godine, koju su još činili  Jeff Lynne, Roy Orbison, Bob Dylan i George Harrison. Objavili su dva vrlo uspješna albuma, nazvana Volume 1 i Volume 3 (preskočivši br. 2 jer je između dva izdanja preminuo Roy Orbison).

Tom Petty je između ’89. i 2006. snimio još tri solo albumna, a ukupno je prodao više od 80 miliona primjeraka svih izdanja i među njegovim najvećim hitovima ističu se ‘Free Fallin’ ‘I Won’t Back Down’, ‘I Need to Know’, ‘Listen to Her Heart’…

Godine 2002. uvršten je u Rock and Roll Hall of Fame.