100 Thousand Poets for Change

Zenica i Beograd u projektu ‘100 Thousand Poets for Change’

Muzika - regija Muzika BiH Samo urbano Show Time

Večerašnji koncert Murisa Varajića u Zenici i dva beogradska koncerta, u Božidarcu i Urmusu, dijelovi su neobičnog i jedinstvenog planetarnog projekta za pjesnike, muzičare i druge artiste, pokrenutog u Americi 2011.

Danas, 30. septembra 2017. godine, stotine hiljada pjesnika, muzičara, pisaca i drugih artista će se udružiti na više od 500 događaja u 100 zemalja širom svijeta u projektu ‘100 Thousand Poets for Change’.

Pokret koji radi sa umjetnicima i organizatorima da priređuju događaje na globalnom nivou kako bi promovirali mir, pravdu i održivost, osnovali su 2011. godine Michael Rothenberg i Terri Carrion u Americi. Iz želje da aktivizam vrate u poeziju, a odrastajući uz knjige Alena Ginsberga i Jack Kerouca, Rotenberg je pokret objasnio kao njegovu percepciju da “biti pjesnik znači biti angažiran”.

Prve godine bilo je 700 događaja po svijetu, a onda je zamisao proširena na najveći svjetski umjetnički pokret “100 hiljada pjesnika/ muzičara/ umjetnika za promjene“.

U ranijim godinama u okviru projekta priređivani su programi u Zadru, Rijeci, Umagu, Beogradu, Pirotu, Novom Sadu, Podgorici i Zenici, a ove godine, na Global Event Day, 30. 9., po jedan zenički i beogradski događaj dio su globalnog pokreta.

U Zenici, u klubu Zona, nastupa virtuoz rock gitare, senzacionalni Muris Varajić, dok će u beogradskom Božidarcu večeras biti priređen koncert dosadašnjih pobjednika Bunt rock festivala, prvog televizijskog takmičarskog festivala demo bendova, a nastupaju grupe Viva Vops, Kora Bend i Empathy Soul Project.

Još je posebniji večerašnji free koncert u Urmusu (Udruženje rock muzičara Srbije), jer ga ova asocijacija priređuje već šestu godinu uzastopno kao dio svjetske manifestacije, a sviraju Grešnici, Aritmia Music, Amnezija Rock, Neiskusni rokeri i Ulični Psy.

1 razmišljanje na “Zenica i Beograd u projektu ‘100 Thousand Poets for Change’

  1. Kad bi nas više radilo na tome, a ne samo da čitamo kako pojedinci pokušavaju da promovišu mir i pomirenje.

Komentari su zatvoreni.