Umro Hugh Hefner, osnivač Playboyja i mecena jazza

Metropol Samo urbano

Kao lider seksualne revolucije u 1960-im godinama, Hefner je postao ikona pop kulture, ali mnogima nije poznata njegova bliska povezanost sa muzikom, posebno sa jazzom.

Pokrenuvši 1953. magazin za muškarce, svjetski najprodavanijeg izdanja tog tipa, Hugh Hefner je seksualnosti dao novi, i liberalniji i estetski izgrađeniji značaj. Upravo je Playboy-estetika jedan od značajnih elemenata pop kulture 20. stoljeća, pa je logo poznat kao ‘zečica’, uz ‘jezik’ Rolling Stonesa, među nekoliko planetarno najprepoznatljivijih.

Na njegovom uzoru i kod nas je niknuo ”Start”, zagrebački magazin istoga profila, kojeg su mnogi pratili zbog fantastičnih tematskih intervjua, a slikovito govoreći, kamiondžije slavili zbog duplerica (prvi broj pojavio se 1969, a zadnji br. 585 izašao je ’91. i ove godine se pojavio kao obnovljeni style&news mjesečnik).

Za američki ”Playboy”, pak, karakteristična je bliska povezanost sa jazz muzikom, od prvog intervjua koji je magazin objavio upravo sa jednim slavnim jazzerom, Milesom Davisom.

Uz to, Hefner je 1959. u Chicagu pokrenuo The Playboy Jazz Festival i, premda je drugo izdanje održano tek dvadeset godina kasnije u Los Angelesu, festival se u ovom gradu redovno održava do današnjih dana.

Kako prenosi BBC, Hugh Hefner je prirodnom smrću preminuo 27. 9. u 92. godini, u svojoj čuvenoj Playboy vili blizu Beverly Hillsa.

Naslovna fotografija: Hugh Hefner i Ella Fitzgerald

Playboy_Jazz_Festival_2007