Bessie Smith, movie

Kako je Janis Joplin od zaborava sačuvala Bessie Smith

GPS za dušu Vremeplov

Danas se navršava 80 godina od pogibije Bessie Smith, prve slavne blues pjevačice, koja je umrla samo zbog boje kože i čiji je grob bio neobilježen sve do 1970. godine, kada je za njezinu nadgrobnu ploču novac dala Janis Joplin.

Bila je popularna blues pjevačica u 1920-im i ’30-im godinama prošlog stoljeća (naravno, samo tamo gdje su muzičari crne boje kože bili prihvaćeni) i ogromna inspiracija kasnijim ženama u bluesu i jazzu.

Imala je 43 godine, kada je 26. 9. 1937. stradala u saobraćajnoj nesreći na auto cesti Route 61. Liječnici su, u pokušaju da joj spasu život, morali amputirali desnu ruku, ali pjevačica se nije mogla oporaviti i preminula je nakon nekoliko sati.

A život Bessie Smith možda bi bio spašen da u najbližoj bolnici, kamo su je najprije dovezli poslije udesa, nisu odbili primiti pacijenticu jer je bila crnkinja.

Njezin grob u gradu Philadelphia bio je neobilježen sve do augusta 1970. godine, kada je za njezinu nadgrobnu ploču novce dala Janis Joplin – samo dva mjeseca prije vlastite smrti.

Zaslužena priznanja za Bessie Smith stigla su puno kasnije. Godine 1989. posthumno je dobila Grammy za životno djelo i uključena je u Dvoranu slavnih. Njezin song “Downhearted Blues” iz 1923. proglašen je jednom od pjesama stoljeća i uključen je u registar snimaka američke Nacionalne knjižnice kao jedno od posebnih kulturnih dobara.