depeche-mode-heroes

Depeche Mode: Heroes (nije baš da su morali)

Muzika - svijet Show Time

Dan prije 40-godišnjice izlaska singla sa čuvenom pjesmom Davida Bowiea, što se dogodilo 23. 9. 1977., Depeche Mode su objavili spot sa svojom obradom ”Heroes” u electro stilu.

Heroes su napisali Brian Eno i David Bowie kao naslovnu temu albuma koji je postao najslavnije djelo berlinskog perioda engleske rock zvijezde.

U početku ne baš uspješan na britanskim i američkim listama, vremenom je postao Bowiev muzički potpis, znak prepoznavanja i pjesma koju su Time, Rolling Stone, New Musical Express, Mojo i brojni drugi uvrstili među najveće brojeve u rocku svih vremena.

Song govori o dvoje ljubavnika, jednom s istočne i drugom sa zapadne strane Berlina i Bowie ga je izvodio u ljeto 1987. ispred Reichstaga u Zapadnom Berlinu, što se smatralo katalizatorom mogućeg pada Berlinskog zida.

Poslije Bowieve smrti u januaru 2016. godine, njemačka Vlada zahvalila je rock umjetniku za “pomoć da zid padne”, dodajući “ti si sada među herojima”.

Obrada koju je snimio Depeche Mode u tom smislu ima vrijednost podsjetnika na veliku stvar u rocku i modernim političkim previranjima. Ništa više. Tridesetak godina poslije rušenja jedne barijere koja je dijelila svjetove, danas niču nove, još strašnije. Snimiti ”Heroes” u sasvim novom muzičkom tumačenju više bi imalo smisla.