Djedica punka na festivalu komunističkog glasila “L’Humanité”

Muzika - svijet Show Time

Fête de l’Humanité (Festival of Humanity) godišnji je događaj u organizaciji francuskih ljevičarskih novina L’Humanité, čiju ovogodišnju listu zvijezda je predvodio Iggy Pop.

Obzirom da je “L’Humanité”, kao zvanično glasilo francuskih komunista, tokom 1920-ih preživljavao uz donacije članstva, uredništvo se dosjetilo 1930. da novine pokrenu Festival humanosti, muzički program koji bi donio dodatni novac za finansiranje. Ta rana crowdfunding kampanja prve je godine okupila 1000 gledalaca, da bi danas festival imao publiku koja premašuje 600.000 ljudi.

Nebrojene zvijezde su prošle kroz Fête de l’Humanité – Nana Mouskouri, Juliette Greco, Pink Floyd (1970.), Joan Baez, The Who, Chuck Berry, Leonard Cohen, Deep Purple, Ray Charles, Manu Chao, Asian Dub Foundation, The Prodigy, Simple Minds – i na čelo ovogodišnje liste headlinera stao je lider Stoogesa, 70-godišnji Iggy Pop.

Koncert, koji je pred 80.000 gledalaca priređen 16. 9. u pariškom predgrađu La Courneuve, još jednom je oduševio francuske obožavatelje, jer Iggy je sa The Stooges na istom festivalu pjevao i prije deset godina.

Legenda punka izašao je na scenu poskakujući, poput dječaka u školskom dvorištu, i nije mu smetala temperatura od 12°C da se po običaju obavezno pojavi razgolićen do pasa.

Od prve pjesme ”Wanna Be Your Dog” iz 1969 godine, preko ”The Passenger” i ”Lust For Life” (zahvaljujući kojima su dvadesetgodišnjaci plesali slam), preko seta u kojem je vodeću ulogu imao Josh Homme iz Queens of the Stone Age, do hit teme “Gardenia” sa prošlogodišnjeg albuma Post Pop Depression, Pop je priredio još jedan grandiozan događaj.

Pjesme od prije 40 godina, pokazao je, ostale su atraktivne i aktualne. Umjetnik je, pored svih pretjerivanja iz mladosti, sačuvao glasne žice i, što je jednako fascinantno obzirom na njegove godine, neshvatljivu poletnost i neponovljivu energiju.

Iguan skače, trči , pruža se po pozornici i nanovo trči, a masa je bila u transu, pa mu bacala žilete, pulovere, čak i pidžame, koje je umjetnik uredno slagao i nastavljao koncert, čiju će atmosferu publika još dugo nositi u sebi.

Za glas.ba: Džana Mujadžić, Pariz

Iggy Pop, koncert u Parizu