The-Pirate-Bay-logo

Postupno gašenje Youtube mp3 konvertora?

Brbljaonica Internet Show Time

Stalna bitka: najveće svjetske asocijacije fonografske industrije u stalnoj su akciji onemogućavanja neovlaštenog rippinga, a s druge strane korisnici se uvijek iznova prilagođavaju i nalaze nove načine da ne plaćaju diskografska izdanja.

Još prošle godine su tri najveće asocijacije, Američko udruženje izdavačke industrije (RIAA), Britanska fonografska industrija (BPI) i Međunarodna federacija fonografske industrije (IFPI), podnijele tužbu protiv stream-ripping stranice Youtube-mp3.org, gdje je bilo moguće unijeti link svakog video spota na YouTube kanalu te pjesmu preuzeti u audio formatima.

Početkom ovog mjeseca sud je donio odluku: vlasnik stranice će upravljanje prepustiti nekom od diskografa, a svim oštećenima isplatiti odštetu.

Slijedom toga, nekoliko sličnih adresa već su nefunkcionalne i ne konvertiraju You Tube spotove, po pravilu sve svjetske brojeve novijeg datuma, ali je još moguće ‘skinuti’ stare pjesme izvan velikih diskografskih kataloga.

Iskustvo, pak, govori da je to stalna bitka, pravi never ending story, još od pojave prvih torrent stranica, a posebno Napstera i Pirate Bayja. Sudski procesi i gašenje jednog, otvarali su prostor za druge. Danak je to digitalizaciji muzičkog biznisa, koja podrazumijeva gotovo trenutnu i drastično jeftiniju distribuciju, za razliku od vremena gramofonskih ploča. Tada ovakva piraterija nije postojala, ali je posao sa pločama bio skuplji i neizmjerno sporiji. Interes publike (a, nažalost, velikim dijelom i autora) danas su, više nego ikada, u drugom planu. Prvi se zove profit.