Mikula, YouTube

Mikula, mali veliki zajebant (video top five lista)

Duhovito Ludometar

Znate l’ priču o Mikuli, onom malom, i ja sam je tek onomad čuo, čak i oni slični njemu, kada razmisle o svemu, kažu da je sasvim čudna sorta.

Svaki ovisnik o društvenim mrežama makar jednom je naletio na neki Mikulin muzički spot. Iznimno talentiran za ‘ozbiljno bavljenje muzikom’, on se odlučio, ipak, za parodije, satiru i zajebancije svih vrsta i premca mu nema na ovim prostorima.

Rambo je ozbiljan zajebant. I Mikula je, samo nema ambiciju da izdaje albume, ne troši energiju na high-tech produkciju, nema marketing i PR, nije celebrity i ne svira po renomiranim klubovima. To se obično naziva antizvijezda.

Počeo je s turbo-rock parodijama pjesama i spotova velikih svjetskih starova i starki, dovodeći ih u okruženje naše ‘kulture’, a među njima su znameniti dueti Tine Turner & Micka Jaggera (čuveni stih ajde, ajde Džegere, pokidaj mi tregere, jer bez starca nema udarca) i Tine Turner & Erica Claptona.

Punim imenom Bojan Mikulić, Mikula je rođen u Banja Luci 1973. godine, odrastao u selu Nožičko, kod Srpca uz rijeku Savu, živio u Minhenu, studirao na Odsjeku za njemački jezik i književnost u Banja Luci i danas živi u Beogradu.

Izmiješalo mu se sve ili, bolje rečeno, od svukud’ je imao šta pokupiti za motive svojih pjesama.

Autorskih.

Pa su i one hitovi na mrežama.

Apostrofirajući najpoznatiju zajebanticu ovih prostora, Vedranu Rudan, koja kaže “Jebe se svima što ja govorim, pišem da mi bude lakše”, Mikula – sa istim stavom – za čestu temu svojih provokacija secira bližu nam prošlost.

Mnogi ga slušaju, pitanje je da li ga i čuju. Hoće li nekad’ kasnije njegov najnoviji broj ”Ako Boga znate” imati jednako mjesto kao predratne epizode ”Top liste nadrealista”, koje se sada tumače kao zajebancija koja je postala stvarnost?

Odjednom sve digitalno, al’ je stanje generalno zapetljano, da ga niko ne raspetlja šale / Ima uvijek oko čega, ima tog’ jebo ti njega / Kad ti od majmuna pođeš, pa dok do sebe dođeš… alo diplomate, za šta imate mandate / šta čekate, nemoj sada da se obrukate, bi’će manje sirot’nje kad im puške date, ajde opet zarat’te ako Boga znate…

No sikiriki. To je samo povjetarac. I ne zove se (još) Irma.