Vizija, foto Jodi Hilton

Nova imena region-scene: Vizija (Skoplje)

Muzika - regija Show Time

Vizija je alternative/experimental rock band iz Skoplja, formiran 2011. godine i, poslije nastupa na brojnim značajnim festivalima u regionu, u decembru 2016. objavio je svoj prvi album ”Glasno!”.

Vizija se premijerno pred publikom predstavila u ljeto 2012. na T’k-Tak Festu u Kavadarcima i odmah pokupila nagradu.

U narednim godinama slijedili su nastupi na Gitarijadi Zaječar, banjalučkom Jelen Demofestu, skopskom Taksiratu, nikšićkom Lake Festu, beogradskom Mikseru, a popis značajnih festivala na kojima su svirali zaključuje ovogodišnji Exit.

O njihovoj muzici odlične recenzije su objavili američka radio stanica WMBR i britanski muzički website Emerging Indie Bands, koji je 2014. na svoju listu 90 najboljih novih bendova iz cijelog svijeta Viziju uvrstio na sjajno sedmo mjesto.

Vizija, omoti albuma

Prvi studijski album “Glasno!” skopski bend je izdao u decembru 2016. i sadrži devet brojeva. Većina je snimljena u studiju Rock n Roll u Skoplju, a dvije u studiju RTV u Novom Sadu u produkciji londonskog majstora zvuka Alana O’Connella.

Postava grupe nije se mijenjala od početka i čine je Marko Džambazoski (gitara, prateći vokali), Marko Gapo (vokal, ritam gitara), Liljana Jankova (bas gitara, prateći vokali) i Siniša Gjorgjević (bubnjevi).

Zanimljivo je da drugu ljubav Marka Džambazoskog čine filmovi, što nije neobično obzirom da pohađa skopski Fakultet za dramski umetnosti, a na prošlogodišnjem dokuMfest festivalu u Zenici prikazan je njegov autorski muzički dokumentarac ”Mizar, zvijezda nade” (Mizar zvezda na nadezta), priča o čuvenoj makedonskoj darkwave/ghotic grupi Mizar (1981-1991, 2003- ).

Sa albuma ”Glasno!” Vizija je danas predstavila novi spot ”Krik”.