Ljubisa Samardzic

Umro Ljubiša Samardžić. Adio, legendo!

Film & Foto & TV Show Time

Jedan od najpopularnijih filmskih i TV glumaca ovih prostora preminuo je 8. 9. u 81. godini, ostavljajući nam u naslijeđe impresivni opus od 130 uloga i neke filmske klasike koje je obilježio svojim glumačkim interpretacijama.

Prvu ulogu ostvario je u filmu “Igre na skelama” (1961.), a nadimak Smoki ga prati od filma ”Peščani grad” iz 1963. godine, zahvaljujući istoimenom liku kojeg je tumačio u toj drami slovenačkog reditelja Bostjana Hladnika.

Niz zapaženih uloga u filmovima “Bitka na neretvi”, “Sutjeska”, “Bombaši”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Lude godine”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Nije lako sa muškarcima”, “Magareće godine”, “Ubistvo sa predumišljajem”, “Nataša”, “Konji vrani”… i TV serijama “Vruć vetar”, “Povratak otpisanih”, “Kuda idu divlje svinje”, “Bolji život”, “Policajac sa Petlovog brda”, “Jesen stiže, dunjo moja”, kao i rediteljskom opusu, u kojem su “Nebeska udica” (režiserski prvijenac iz 2000. godine), “Nataša”, “Ledina”, “Konji vrani”, popularni Smoki i Šurda svrstao se u vječne legende ovdašnjeg glumišta.

Posljednju glumačku ulogu i rediteljsku kreaciju obavio je u seriji “Miris kiše na Balkanu”, 2011. godine.

A sad, adio, legendo.