Magazin Muzika BiH Samo urbano Saznajem Show Time

Mikser House Sarajevo – impresivnije i od očekivanog

Mikser House Sarajevo

Novi nezavisni kulturni centar izgledom i sadržajem nadmašuje ono što se moglo naslutiti ovih prethodnih mjeseci priprema za start, što daje još veću nadu da će metropola i BiH imati novi značajan poligon kulture.

U prisustvu brojnih zvanica, među kojima su bili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, ministar kulture KS Mirvad Kurić, glumci Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka i Vedrana Seksan, reditelj Ademir Kenović, muzičari Dino Merlin, Nedim Babović, Gordan Dizdarević Grk, pisac Ahmed Burić i drugi, 8. septembra je svečano otvoren Mikser House Sarajevo.

Mikser House Sarajevo

U sklopu ceremonije otvorena je Galerija “Frederic Maurice”, nazvana po delegatu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koji je poginuo u napadu na humanitarni konvoj u Sarajevu 1992. godine (kada je teško ranjen i Ivan Lalić, tadašnji zaposlenik MKCK-a, a danas direktor Miksera). U ovom prostoru MH-a će se, po najavi, stalno smjenjivati atraktivne postavke, a prva je izložba “25 godina posvećenih humanosti”, kojom MKCK obilježava 25 godina djelovanja u BiH.

Prednji prostor Miksera, Balkan Design Shop, mjesto je za kontinuirano predstavljanje radova najboljih balkanskih dizajnera, a temelj stalne postavke su primjerci namještaja čuvenih dizajnerskih kolektiva kao što su konjički Zanat i beogradski Gazzda.

Stražnja hala je Event space Mikser Housea, koncertni prostor za 1.200 osoba, u kojem će produkcijski tim priređivati recentne koncertne programe i čast da ga otvori pripala je Rambu Amadeusu, poslije kojeg je zanimljiv set priredio DJ dvojac, Uroš Đurić i Žika Todorović, popularni beogradski glumac, reditelj i rock bubnjar.

Već večeras Event space nudi nastavak – koncert sarajevskog Skroza i riječke rock grupe Urban & 4.

Video: u kratkoj šetnji kroz Mikser upoznajemo vas sa tim iznimno atraktivnim prostorom, a ono najvažnije, na temu šta možemo očekivati da će ponuditi kao doprinos umjetničkom životu Sarajeva i BiH, govore umjetnički direktor Miksera Almir Kurt Kugla, rock gitarista i autor Nedim Babović (Bombaj štampa) i pjesnik, novinar, publicista Ahmed Burić, uz inserte koncerta Ramba Amadusa.

Fotogalerija i video: Glas.ba / Tamara Tešnjak

1 komentara

Ostavi komentar