Kontakt

dokuMfest: Kontakt, jedan od najdužih dokumentaraca u svijetu

Film & Foto & TV Show Time

U susret zeničkom festivalu muzičkih dokumentarnih filmova dokuMfest 2017 predstavljamo ostvarenje reditelja i muzičara Mihajla Obrenova ”Kontakt” o novosadskoj alternativnoj muzičkoj sceni od 1989. do 2017.

Zvuči nevjerovatno, ali u Finskoj je snimljen dokumentarac koji traje – 240 sati!

U kategoriji muzičkih dokumentaraca, pak, rekorder je američki reditelj Vincent Scarza, čiji izvorni dokumentaristički TV specijal ”Live Aid”, o znamenitom humanitarnom rock koncertu iz 1985. godine, traje 16 sati!

Među klasičnim cjelovečernjim muzičkim dokumentarcima jedan od iznimno dugačkih je “Runnin’ Down A Dream” iz 2007. godine, film o grupi Tom Petty & Heartbreakers u režiji Petera Bogdanovicha, koji traje 239 minuta. Dakle puna 4 sata.

U toj konkurenciji film ”Kontakt” novosadskog reditelja i muzičara Mihajla Obrenova ima skromnu minutažu, ali je svejedno jedan od najdužih muzičkih dokumentaraca u svijetu, a rekorder na našim prostorima.

Film traje 166 minuta, no način pripovijedanja je veoma dinamičan i moderan, zbog čega oni koji ga gledaju doslovno zaborave na vrijeme.

O tome svjedoči veteran rock novinarstva, Bogica Mijatović: Noćas sam odgledao Mikkin (dreDDup) film o novosadskoj alternativnoj sceni. Bez obzira na veliku hladnoću i dužinu filma, NIKO nije napustio projekciju, što govori da je reč o veoma dobrom filmu, ali i da se noćas okupila prava ekipa.

Premijera ”Kontakta” dogodila se 3. septembra na Cinema City festivalu u Novom Sadu i projekcija na demoFestu (20. – 23. 9.) njegovo je tek drugo javno predstavljanje.

kontakt-mihajlo-obrenov

Obrenov je na filmu radio pune tri godine, a radnja pokriva period novosadske alternativne muzičke scene od 1989. godine pa do danas. U toj zanimljivoj priči pojavljuje se čak 140 sagovornika – novosadskih muzičara koji su bili svjedoci vremena u kojem su stvarali. Oni su ispričali priču o klubovima, sceni, koncertima, događajima i pokazali drugu sliku novosadskog rock zvuka.

Mihajlo Obrenov je diplomirani reditelj filmske i pozorišne režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Još tokom studija uradio je nekoliko značajnijih filmova i predstava, od kojih se posebno izdvaja predstava U malom dvorcu, dokumentarac Život uspavanih sećanja (2005.) i prvi cjelovečernji film Araneum (2010.), koji je prikazan na brojnim filmskim festivalima u Srbiji i po svijetu.

Grupa dreDDup
Grupa dreDDup

Pored filma bavi se elektronskom muzikom, koju radi za televiziju, pozorište i nezavisne produkcije, te za svoj bend dreDDup u kojem ima ulogu pjevača pod pseudinimom Inquisitor.

Kao massacre industrial rock band, osnovan 1997. godine, dreDDup je jedinstvena pojava na ovim prostorima i snimili su pet studijskih albuma koji su objavljeni i na raznim stranama svijeta, a rijetki su sastav iz Srbije koji je imao nekoliko evropskih turneja.

dokuMfest podržava

LOGO_AMUS