Robbie-Williams

Tamna strana showbiza. Robbie prekinuo turneju zbog depresije

Muzika - svijet Show Time

Pošast depresije na muzičkoj sceni? Svi britanski mediji objavili su prije par dana da je Robbie Williams otkazao preostale ruske nastupe u okviru svoje evropske turneje, zbog, kako su napisali, tajanstvene bolesti.

Međutim, sam pjevač je otkrio ”da mu slava niti malo ne pomaže kada su u pitanju njegove psihičke tegobe”. Među njima se spominju agorafobija, strah od otvorenog prostora, odnosno javnih mjesta i mnoštva ljudi, što je apsurdno imajući u vidi da se bavi poslom koji upravo traži da bude ispred mnoštva.

“Ovaj posao zaista šteti mome zdravlju. Ubit će me”, prenose britanski izvori Williamsove riječi.

Nije to prvi put da se Robbie susreće sa svojim demonima, piše Mirror. U vrlo iskrenom nastupu na Loose Womenu 2016. godine zajedno sa svojom ženom Ayda Field (koja je povremeno domaćin razgovora) govorio je o svojoj depresiji i anksioznosti.

“Nekoliko puta sam se vraćao na rehabilitaciju i uradio puno terapija, a moje prikrivanje ili meditacija, to je dovelo do mnogo loših stvari, skoro više nisam bio ovdje”, rekao je tada Williams.

Chester Bennington
Chester Bennington

Vijest o Williamsovoj bolesti utoliko je ozbiljnija ako se gleda u kontekstu nekoliko ovogodišnjih tragedija na muzičkoj sceni, kao što je samoubistvo Soundgardenovog pjevača Chrisa Cornella prije četiri mjeseca, samoubistvo pjevača Linkin Parka Chestera Benningtona prije nepuna dva mjeseca i jučerašnja tragična smrt mladog klavijaturiste Kojota, Dana Divjaka.

Nažalost, eto, svijet muzike se izdvaja po nezanemarivom broju samoubistava, a najčešće su povezana upravo sa teškim oblicima depresije.

U zadnjim decenijama 20. stoljeća bilo ih je 35 i najviše pozornosti privukli su Ian Curtis, pjevač grupe Joy Division (ubio se 1980.), Kurt Cobain iz Nirvane (1994.) i Michael Hutchence, pjevač grupe INXS (1997.).

Od 2001. do 2016. na taj očajnički čin odlučilo se čak 39 poznatih muzičara. Među njima su Bob Welch ex-Fleetwood Mac (ubio se 2002.), Lou Richards, pjevač američkog metalcore band Hatebread (2006.), Brad Delp, frontman slavnog američkog sastava Boston (2007.) i Keith Emerson, klavijaturista slavne progressive-rock grupe Emerson, Lake & Palmer (2016.).