Pitchwise artwork

PitchWise, festival ženske umjetnosti – cijeli program

Metropol Muzika BiH Samo urbano

Na 12. izdanju Pitchwise festivala, od 7. do 10. 9. u Sarajevu, pored brojnih izložbi, panel diskusija, radionica i tematskih perfomansa, u art kinu Kriterion u večernjim satima događa se zanimljiv ‘ženski’ muzički program.

Izložbe, paneli i perfomansi priređuju se, od četvrtka do subote, od 11 do 19 sati u prostorima Centra za kulturu Kantona Sarajevo, čiji dnevni raspored je objavljen na web stranici Fondacije CURE.

Iz večernjeg programa u art kino Kriterion izdvajamo predstavu ”Prekvalifikovana” Magacina Kabare (7. 9. u 20 sati) i plesni perfomans ”Calypso” iz Slovenije (8. 9. u 20 sati).

Muzički program u istom prostoru, svakog dana od 22 sata, izgleda ovako:

Četvrtak – Sunday Stories (Sarajevo) & DJane TJ (BiH)

Petak – Tamara Ristić Kezz (Srbija) & grupa La Metralli (Italija) & DJane TJ (BiH)

Subota – Esma Numanović, bRend (BiH) & DJane Staša Baštrica (Crna Gora)

Iako nije muzički program, izdvajamo još jedan sadržaj u samoj završnici PitchWise festivala: u nedjelju, od 11 sati u Centru za kulturu priređuje se panel diskusija na temu ”Rep i feminizam”, a sudjeluju Sajsi MC (Srbija) i Sasja (BiH), te moderatorica Dina Vilić.

Esma Numanović, bRend
Esma Numanović, bRend

Evo i kratkog portreta nekih muzičkih sudionica festivala.

bRend je električni kvintet koji svira obrade domaće i strane pop-rock muzike u svojstvenom, nesvakodnevnom aranžmanu. Osnovnu varijantu, akustični bRend, čine Esma Numanović sa glasnim žicama i Zlatko Karahodžić sa gitarom, a kada se priključe Arman Alatović (bas gitara), Svetozar Čanić (klavijature) i Adi Begtašević (bubnjevi) formira se vrhunski električni sastav za ples i dobru zabavu!

Kako su objavili, grupa je trenutno usred procesa kreiranja autorskih pjesama koje bi svjetlo dana mogle ugledati krajem 2017.

DJ Staša Baštrica je mlada podgorička DJ-ica u usponu, a velika je zaljubljenica u underground zvuk. Prvi put za mix pultom stala je 2014. godine, od kada niže nastupe, radeći sa nekim od najvećih imena domaće, regionalne i svjetske scene .