John Cage with students

Koncert koji traje 16 godina i još će trajati 623 godine!

GPS za dušu Vremeplov Zanimljivo

Na današnji dan, 5. 9. 2001. godine, u crkvi u Halberstadtu u Njemačkoj započeo je koncert nazvan “As long as possible”, pa će trajati što je duže moguće, odnosno konkretno do 5. septembra 2640.

Ovaj najneobičniji muzički projekat utemeljen je na samosvirajućim orguljama koje tonove mijenjaju tek svakih nekoliko godina. Zadnja se dogodila 2013. i naredna će biti 2020. Koncept je zamislio avangardni američki kompozitor John Milton Cage, pionir elektro-akustičarske muzike i nekonvencionalnog korištenja muzičkih instrumenata.

Umro je 1992. u svojoj 80. godini, a 1997. je priređena konferencija muzičara i filozofa koji su raspravljali o implikacijama autorovih uputa za izvođenje njegove kompozicije “Organ 2 / As Slow As Possible”, koju čini šest akorda što se neprekidno ponavljaju. Iz čega je proistekla ideja da ona nema vremensko ograničenje.

Tako je u Halberstadtu, n Miltonov rođendan, 5. 9. 2001., započeo koncert koji će završiti 5. 9. 2640. godine.

Evo kako zvuči:

Inače, Cage je, kao avangardni autor, najpoznatiji po kompoziciji ”4′33″ iz 1952.

Prazna slikarska platna, prazne stranice knjige, video radovi sa tamnim kadrom, bez ikakve slike… povremeno se pojavljuju takva ‘revolucionarna’ djela, a prvi poznati ‘muzički komad bez zvuka’ zabilježen je 1897. kao djelo francuskog autora Alphonsea Allaisa.

Bilo ih je još, ali je, zbog ukupnog Cageovog avangardnog opusa, njegova kompozicija ”4′33″, u kojoj muzičari koji prezentiraju djelo ne čine ništa osim da budu prisutni u trajanju navedenom u naslovu, globalno najpoznatija.