walter-becker-dead

Umro Walter Becker, suosnivač jazz rock grupe Steely Dan

Muzika - svijet Show Time

Walter Becker, suosnivač, gitarista, basista i jedan od autora u sofisticiranoj američkoj jazz rock grupi Steely Dan, preminuo je danas u svojoj 67. godini, objavljeno je na njegovom personalnom webu.

Becker je nešto ranije zbog bolesti prekinuo nastupe na recentnim Classic West and Classic East koncertima.

Njegov bendovski kolega, vodeći vokal i klavijaturista Donald Fagen poslije vijesti o Beckerovoj smrti rekao je: ”Namjeravam muziku koju smo zajedno napravili čuvati živom koliko god mogu zjedno sa bandom Steely Dan”.

Becker je bio glavni autorski i svirački Fagenov partner na nizu sjajnih jazzy albuma koji su vladali top listama sedamdesetih. Nakon višegodišnje pauze, od 1981. do 1993., Steely Dan je vratio svoju popularnost i njihov album “Two Against Nature” iz 2000. godine pokupio je četiri Grammy trofeja, uključujući i za album godine.

Od osnutka, 1972. godine, i debitantskog albuma Can’t Buy a Thrill, američki bend je izdao ukupno devet studijskih albuma i zadnji je bio Everything Must Go iz 2003.

Iz tog opusa je i komercijalno najuspješniji i umjetnički najcjenjeniji ”Aja”, šesti album koji će uskoro, 23. 9., imati punih 40 godina otkako je objavljen.

Izdanje je 2003. uvršteno u Grammy Hall of Fame, dok je na recentnoj Rolling Stone listi “The 500 Greatest Albums of All Time” rangiran na vrlo visokoj 145 poziciji. Nije beznačajno ni to što ga audiofili smatraju jednim od najboljih ‘testnih’ snimaka, zbog njegovih visokih produkcijskih standarda.

Svih sedam brojeva ovog albuma zajedno su napisali Becker i Fagen, a među njima se izdvajaju naslovna tema, te “Deacon Blues“, “Peg” i ”Josie”.