Couple in Love in a Movie

Zabavno – igrani filmovi od 1 minuta! (video)

Film & Foto & TV Gledam Internet Show Time

Može li se snimiti smislen igrani film koji traje samo 60 sekundi? U vrijeme kada, pogotovo na mobilnim uređajima, sve više ljudi ‘nemaju vremena’ za duge forme, one minut filmovi su zanimljiva zabava, što ilustriramo s dva takva djela.

Već 11 godina Kanađani organiziraju vrlo poseban internacionalni filmski festival, čiji naziv ”Filminute” otkriva samo jedno rigorozno pravilo – filmovi ne smiju trajati niti jednu sekundu duže od jednog minuta.

Upravo u ovo doba godine se zaključuje selekcija, a festival priređuje tokom oktobra. Samo prošle godine prikazano je više od 1500 filmova iz 16 zemalja (na ovdašnje autore nismo uspjeli naići), a kroz internetske projekcije ova neobična filmska djela publiku nalaze u 150 zemalja svijeta.

Filminute su u septembru 2006. osnovali Saaba Quao iz Montreala i John Ketchum iz Vancouvera, koji trenutno žive u Londonu, odnosno Bukureštu.

Festival je takmičarski i ocjenjuju se gluma, dijalozi, priča, fotografija i dizajn zvuka. Žanrovski je raznolik i uključuje fikciju, animaciju, dokumentarni pristup i mashup (hibridna djela), a ne morate biti profesionalac da se prijavite.

Na stranici filminute možete naći stotine jednominutnih filmova (i tražeći kratku zabavu, potrošiti, zapravo, dosta vremena), a za ilustraciju smo odabrani dva, komediju irske autorice Caroline Grace-Cassidy ”Love at First Light” i duhoviti britanski film ”Black Hole”, koji potpisuju Phil Sansom & Olly Williams.