bolest

Novi svjetski poredak: naša bolest – njihov ekstra profit

Metropol Zdravlje

Moderna je farmacija ostvarila nebrojena velika dostignuća, ali je svejedno globalni dojam da bezobrazno previše zarađuje i ima ključnu ulogu u podjeli svijeta na bogate kojima je sve dostupno i siromašne koji za svoj život ne mogu plaćati.

Kad god pročitamo vijest o novom senzacionalnom lijeku za najteže bolesti, na njenom kraju (nešto poput sitno pisanog teksta u bankarskim ugovorima) uglavnom se osjetimo kao poliveni ledenom vodom.

Činjenica prva: računa se da će do 2030. broj novooboljelih od svih vrsta tumora porasti na 23,6 miliona godišnje. To je gotovo dvostruko više od broja oboljelih koje je statistika evidentirala prije pet godina.

Činjenica druga: farmaceutska industrija već danas godišnje u svijetu na 20 najbolje prodavanih lijekova protiv raka zarađuje više od 50 milijardi dolara!

Statistika, brojke, novac i projekcija budućeg profita, to smo mi u percepsiji farmaceutskih divova.

Napredak u istraživanju na području onkologije doveo je do velikog povećanja novih terapija za liječenje raka, koje mogu precizno ciljati temelje bolesti. Učestalije su stoga i objave, odnosno najave novih lijekova za rak koje izazivaju veliku pozornost javnosti.

Najnovija glasi: Uprava za hranu i lijekove SAD-a odobrila je prvi medicinski tretman za “redizajniranje” imunog sistema pacijenta tako da sam napada ćelije raka i svoju odluku naziva “istorijskim” trenutkom za medicinu, prenosi BBC.

Takozvani “živi lijek” se radi za svakog pacijenta posebno, od bijelih krvnih zrnaca iz njegove krvi. Ćelije se potom genetski programiraju da traže i napadaju ćelije raka. To je personalizacija liječenja,  za razliku od konvencionalnih metoda, kao što su kemoterapija, zračenje ili operacije, pa je izgledno da u ovom trenutku predstavlja najveću nadu za oboljele.

I sad dolaze ‘sitno pisana slova’: kompanija Novartis tretman naplaćuje 475.000 dolara.

Statistika, brojke, novac…