Dr. Smeđi Šećer na setu

Ex-Yu diggeri? Fenomen iz sjene o kojem se pišu doktorati!

Muzika - regija Samo urbano Show Time Vremeplov

Crate diggeri, vinilni arheolozi, kopači ploča – profesija je proizašla iz nedavne revitalizacije vinilne kulture. Oni pretražuju i filtriraju vinilna izdanja u potrazi za nepoznatim, zaboravljenim, a vrijednim komadima lokalne muzičke prošlosti, pa svojim kompilacijama i miksevima iz temelja mijenjaju postojeće žanrovske kanone.

Ovim riječima Marko Zubak, jedan od tih istraživača, predstavlja Davida Blaževića aka dr. Smeđi Šećer iz Rijeke, kao pravog crate diggera koji se u posljednjih par godina prometnuo u jednog od najboljih istraživača ex-Yu funka.

Gdin. Smeđi Šećer je već punih deset godina vinilni DJ (ni za živu glavu ne miješati sa virtual DJ), koji se smatra jednim od rijetkih eksperata za raritetni yugo funk/soul/jazz/disco u regiji, pritom koristeći na klupskim nastupima samo originalne medije, vinilne ploče.

Dr. Smeđi Šećer na setu
Dr. Smeđi Šećer na setu

Svoje live mikseve predstavljao je na brojnim žurkama, od Rijeke do Zagreba i Ljubljane, a novi session će izvesti sutra, 1. septembra, na platou ispred Muzeja Jugoslavije u Beogradu, u programu pod nazivom ”Veče Yu fanka”.

Program od 19 sati će započeti razgovorom sa Markom Zubakom, još jednim istraživačem koji se bavi jugoslavenskim funk naslijeđem i energično promovira zajednicu ex-Yu diggera, posebne vrste entuzijasta kakvi postoje, inače, posvuda po Evropi.

Nakon zanimljivog uvoda za publiku, koja vjerovatno ništa ili vrlo malo zna o diggerima, slijedi jedinstveni DJ set Dr. Smeđeg Šećera.

Događaj će upotpuniti berza ploča, na kojoj će ljubitelji i kolekcionare vinila moći kupovati, prodavati i razmjenjivati sadržaje svojih kolekcija.

Dr. Smeđi Šećer na setu

Najavu da će Dr. Smeđi Šećer uskoro predstaviti ”Jugoton funk kompilaciju”, ilustriramo jednim sjajnim primjerkom njegovog istraživanja. Riječ je o muzičkoj temi izgubljenoj u zaboravu čak i među vrsnim znalcima ex-Yu muzičke scene.

David je opisuje ovako: Legenda yugo jazz scene Bojan Adamič se ovdje 1971 godine hrabro prepustio svojoj inspiraciji za jednu, na svjetskoj razini vrhunsku i originalnu, delayom nabijenu, psych funk numeru. Janez Bončina je bio zadužen za vokale u vrtlogu ovog psihodeličnog instrumentala koji zvukom, u tom trenutku 1971. godine, stavlja Sloveniju na sami vrh europskih jazz/funk aranžmanskih ideja i zvuka.

Poslušati svakako! Za znati na kojim temeljima počiva i današnja scena.