Noć istraživača

Budi istraživač, u noći u kojoj je sve moguće

Metropol Samo urbano

Šestu godinu za redom u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, ovaj put pod sloganom Kreiramo bolje sutra, a prijave ekipa i pojedinaca otvorene su do 15. 9.

Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom EU i priređuje se svakog dnjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Noć istraživača je 2016. održana u više od 300 gradova u 30 zemalja sa preko million sudionika. Ove godine u BiH će biti priređena 29. 9. u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu i Travniku, dok će se centralni program manifestacije održati u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor.

Tokom manifestacije posjetioci će moći da nauče nešto novo, upoznaju naučnike i vide njihova dostignuća, pa čak i osvoje poneku nagradu, uživajući istovremeno u mnoštvu zabavno-informativnih sadržaja, različitih interaktivnih eksperimenata, predavanja i igri.

Organizator ‘Evropske noći istraživača u BiH’ poziva institucije, organizacije, firme i pojedince koji se bave obrazovanjem, naukom, istraživanjem i inovacijama da se prijave za učešće u bilo kojem od šest gradova. Svoj rad mogu predstaviti kroz naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole, u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

Konkurs je otvoren do petka 15. 9. 2017.

Pobjednici srednjoškolskih timova, kao i najinovativnija prezentacija na Sajmu tehnike i inovacija će biti nagrađeni vrijednim nagradama.

Detaljan program manifestacije potražite na www.nocistrazivaca.ba.

Noć istraživača