DORF nagrade

Dokumentarac o Buldožeru pobjednik festivala DORF 2017

Film & Foto & TV Show Time

Sinoćnjom dodjelom nagrada završen je 11. DORF, najpoznatiji festival rock dokumentaraca u regionu, i žiri je najboljim ostvarenjem proglasio film Varje Močnik ”Buldožer – Pljuni istini u oči”.

Nakon petodnevnog gostujućeg programa početkom ovog mjeseca u Primoštenu, ovogodišnje DORF izdanje zaključeno je trodnevnim programom Vinkovcima, u kojem prikazano 9 glazbenih dokumentarnih filmova, uz gostovanja autora i OFF DORF, u kojem su priređene izložba fotografija i koncert.

Žiri u sastavu Dubravko Jagatić (glazbeni kritičar), Željka Kovačević (novinarka i autorica dokumentarnih filmova) i hip hoper Stjepko Galović Kandžija nagradu za najbolje ostvarenje u regionalnoj konkurenciji dodijelio je filmu Glazba je časovna umetnost 2 ”LP film Buldožer – Pljuni istini u oči”, slovenske autorice Varje Močnik.

Film je ranije već nagrađen na beogradskim festivalima Dok’n’Ritam i BelDocs.

Film Pljuni istini u oči Varje Močnik pruža priliku svim obožavateljima Buldožera da se podsjete na njihova briljantna ostvarenja, no ono što ga čini snažnim filmom je to što daje i širi kontekst prostora i vremena u kojem je njihova glazba nastajala. Kroz vrlo zanimljiv redateljski pristup i scenaristička rješenja, postaje ne samo svjedok povijesti jednog banda već i važan dokument vremena.  Koncept koliko-traje-album-toliko-traje-film vrlo vješto nadilazi klasičnu nostalgičnu priču o povijesti banda, a kroz poigravanje s realitetima-igrane scene, animacije, grafike i dr. redateljica jasno i direktno komunicira s gledateljima. Žiri smatra važnim podržavati djela koja se na kreativan i izravan način bave poviješću glazbe ovih prostora. Pljuni istini u oči je film koji gradi svojevrsni most između generacija koje su (pro)živjele povijest  i  onih koji se s tim iznimno važnim kulturno-povijesnim nasljeđem tek upoznaju, stoji u obrazloženju.

Posebno DORF  2017 priznanje dobio je Josip Pino Ivančić iz Pule, za eksperimentalni film ”Slučaj GNJDD”, za „inovativan i hrabar autorski pristup kojim je aktivno uključio gledatelja i artikulirao svoje mišljenje o nekadašnjem sastavu, uz izvrsno preispitanje mogućnosti medija“.

U Vinkovcima je ovogodišnju DORF nagradu za životno djelo primio ilustrator i strip autor Dubravko Mataković, a nagradu za doprinos undergroundu je u Primoštenu primio Damir Bartol Indoš, zagrebački performer, koji je već nekoliko desetljeća jedinstvena pojava teatarske alternative u Hrvatskoj.