Lokomotiva, brzim preko Hadžića…

Muzika BiH Show Time

Sarajevska hard-rock trojka, koju smo nešto ranije predstavili kao novu nadu bh. rocka, počela je već konkretno ispunjavati očekivanja, pobjedom na New Wave Hadžići Festu i uvjerljivim nastupom na nedavnom prvom Ilidža Rock Festivalu.

Za takmičarski program ovogodišnjeg šestog izdanja New Wave Hadžići Festa prijavilo se 27 bendova iz cijele regije, a 6 su dobili priliku da se predstavi cjelovečernjim koncertom. Online glasanjem u finale su dospjeli sarajevski Starbridge i Lokomotiva, a ocjenom stučnog žirija (Almas Smajlović, Davor Ebner, Dubravko Đuričić, Jasmin Fajić i Jasmin Alađuz) pobjeda je pripala Lokomotivi.

Trojka u sastavu Sanjin Fazlić (vokal, gitara), Ismir Musić (bas) i Damir Alić (bubanj) malo prije Hadžića predstavila je prvi video singl Preko granice, kao najavu debitantskog albuma planiranog za jesen. Nagrada na New Waveu – statua AMUS-a i novčani iznos od 1000 KM, te snimanje jedne pjesme u studiju Muzičke produkcije BHRT-a – poticajni je bonus u završavanju izdanja koje treba potvrditi potencijal Lokomotive.

Spomenimo, inače, još dva detalja ovogodišnjeg hadžićkog festivala.

U njegovom pokretanju i kontinuiranom razvojanju sudjelovao je Denis Čabrić, basista popularne grupe Regina, koji je prošlog ljeta preminuo u svojoj 49. godini od srčanog udara. Njemu u počast i s njegovim imenom ustanovljeno je posebno festivalsko priznanje za doprinos razvoju Festivala i doprinos razvoju muzičke kulture, a prvi dobitnici su Hamdo Ejubović (načelnik općine Hadžići) i Dubravko Đuričić (lider rock grupe Republika iz Slavonskog Broda). I jedan i drugi se, prema obrazloženju organizatora, izdvajaju po tome što su prepoznali vrijednost Festivala i svojim radom, ali i emotivnom podrškom, dugotrajno doprinose njegovom etabliranju u svijetu muzičkih događaja.

Drugi trenutak za pamćenje u programu New Wavea bio je impresivni koncert Divljih jagoda, a neki od festivalskih detalja zabilježeni su u fotogaleriji.