sff-2017

Epilog i nagrade 23. izdanja Sarajevo Film Festivala

Film & Foto & TV Show Time

Na SFF-u 2017. prikazano je 235 filmova, od čega 111 dugometražnih i 124 kratkometražna, a u svim takmičarskim selekcijama prijavljeno je 55 filmova, od čega su 46 bili kandidati za nagrade “Srce Sarajeva”.

Trofej najboljeg igranog filma pripao je debitantskom ostvarenju gruzijske autorice Ane Urushandze Strašna majka, Srce Sarajeva za najboljeg glumca pripalo je Serbana Pavluu iz  rumunskog filma Meda ili ne tako sjajna strana stvari, dok je najbolja glumica Ornela Kapetani iz filma Buđenje dana.

Po prvi puta na SFF-u je dodijeljena nagrada Srce Sarajeva i za najbolji studentski film, a to je Čistoća  reditelja Nevena Samardžića, diplomanta Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, dok je Specijalna nagrada za studentski film pripala je kratkom dokumentarnom filmu Ljubljana – Munich 15:27 slovenačke rediteljice Katarine Morano.

Poslije glavne svečane ceremonije u sarajevskom Narodnom pozorištu, predstavljeni su i glasovi publike, a ona je nagradu dodijelila filmu Žaba reditelja Elmira Jukića u konkurenciji igranih filmova, te dokumentarcu Olivera Stonea Intervju s Putinom, dok je Young Audience Award pripala ostvarenju Muškarci ne plaču reditelja Alena Drljevića, koji je dan ranije izabran za Oscarovskog kandidata BiH kinematografije.