studio teatar ljetne_veceri

Teatar pod vedrim nebom – s malo volje do pune duše

Cooltura Gledam Samo urbano

Jedan od najvećih gradova u BiH nema oficijelni gradski ljetni program, a ni neformalnih nema puno. Pa se mala i poletna ekipa udruženja ‘Studio teatar’ prihvatila izazova da u bar nekoliko dana razbije monotoniju zeničkog (ne)zabavnog i (ne)kulturnog ljeta.

Zenica se nekada davno mogla dičiti, a u zadnjih nekoliko godina opet može pohvaliti gradskim teatrom koji je i zabavan (onima kojima je samo to dovoljno) i provokativan (na radost onih koji trebaju više).

No, nepostojanje ‘zabavnog i kulturnog ljeta’, kakve imaju ne samo svi veliki gradovi, već se događaju u bliskom komšiluku Viteza, Kaknja ili Maglaja, razlog je da ansambl Bosanskog narodnog pozorišta ljeto koristi za kolektivni predah između sezona. To je, ipak, samo jedna sličica u mozaiku zeničkog ljetnog sivila, u čijem krilu spavaju i većina ostalih koji bi mogli dati više boje ovom gradu.

A da ne treba previše – osim volje i neprihvaćanja monotonije – pokazuje mala ekipa udruženja ‘Studio Teatar‘, predvođena Nusmirom Muharemovićem, Zlatanom Školjićem i Mirzom Begovićem, koja je priredila ”Ljetne večeri Studio teatra”, od 15. do 19. 8.

Partija remija
Partija remija

Odabrali su potpuno neiskorištenu baštu Doma Preporoda / Doma Armije u centru grada (avaj, samo jedan od takvih koji su godinama balkanizirani), pretvarajući je u otvorenu kazališnu scenu, te odabrali pet biserčića iz postojeće pozorišne produkcije, predstave bez goleme i zahtjevne scenografije.

Ergo, svoj prvi festival (što bi trebalo značiti da neće odustati) započinju 15. 8. predstavom ”Partija remija”, u kojoj igraju Faketa Salihbegović-Avdagić i Mugdim Avdagić, glumci BNP, pa nastavljaju 16. 8. popularnom komedijom Fadila Hadžića ”Državni lopov” (uloge tumače Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija), zatim dan poslije s Ioneskovom dramom ”Ludilo udvoje” (Aida Bukva, Mirza Mušija i Mirza Bajramović).

Četvrte noći festivala na programu je duodrama ”Derviš i smrt” (Daniel Kovačević i Nusmir Muharemović) i za kraj, 19. 8., monodrama ”Rod i dom” u režiji Vlade Keroševića i izvedbi Irfana Kasumovića.

Sve namjere organizatora otkriva i ovaj detalj – cijene ulaznica su više nego simbolične i iznose 5 KM. Slikovito, za cijenu paklice cigareta može se ispuniti duša u zadimljenom gradu.