Pajperov smijeh, Banja Luka

Banjalučani pobjednici Mostarske gitarijade (foto & video)

Muzika BiH Show Time

Glavnu nagradu, snimanje u studiju Pavarotti centra, osvojio je sastav Pajperov smijeh, a pojedinačne nagrade za instrumentaliste dobili su članovi grupa Grefran iz Bihaća, The Synergy iz Tuzle, te sarajevskih Snake Eater i Starbridge.

Treća BH gitarijada ”Na putu za jug” u dvije takmičarske večeri predstavila je osam bendova koje je među pristiglim prijavama izabrala selekcijska komisija Muzičkog centra Pavarotti: 10. 8. – Dum Dum (Sarajevo), Grefran (Bihać), Kob (Kostajnica) i Starbridge (Sarajevo), te 11. 8. – Crni Dani Cerna (Lukavac), Pajperov smijeh (Banja Luka), Snake Eater (Sarajevo) i The Synergy (Tuzla).

Žiri, kojeg je predvodio Nebojša Antonijević Anton, gitarista Partibrejkersa, a činili su ga još poznati bh. gitarista Emir Hot, bubnjar Senad Seno Trnovac iz Mostar Sevdah Reuniona, te muzički novinari Dragutin Matošević i Josip  Dujmović, u analizi polusatnih nastupa svih bendova izdvojio je najprije četiri kao kandidate za pobjednika gitarijade.

Nijanse su presudile da konačni izbor bude Pajperov smijeh iz Banja Luke.

U kategorijama instrumentalista globalna ocjena žirija je bila slična – svaki od osam bendova, koji su se predstavili kao vrlo uvježbane i svirački uvjerljive ekipe, ima muzičare koji zaslužuju pažnju.

Ipak, ocjenjivanje je često rezultat trenutne inspiracije svakog svirača, pa je žiri među gitaristima nagradio Rasima Mujagića iz bihaćkog Grefrana (nagrada ručno rađena gitara Qrich), za vokal trofej je pripao pjevačici Dejani Hršum iz starajevske grupe Starbridge, za bubnjarski dojam nagrađen je Amar Osmanović iz tuzlanske grupe The Synergy, a među basistima nagradu je osvojio Emir Saračević iz sarajevskog hard rock benda Snake Eater, a oni su dobili vrijednosne vaučere Music Shop Brothers.

Fotogalerija: nastupi goraždanske grupe Cacafuego (pobjednici prve gitarijade) i beogradskih Škrtica, na završnoj večeri Gitarijade, 12. 8., poslije proglašenja pobjednika.