HHE, Holographic Human Element

Debi album travničkog HHE konačno zvanično najavljen

Muzika BiH Show Time

Skoro tri godine je trajalo i travnički progressive post-rock bend Holographic Human Element mogao bi sada mnogim mladim muzičarima biti pokazna vježba za priču ’’preko trnja do zvijezda’’.

Uvod, u najkraćim crtama: HHE je rođen 2011. i pred publiku nije izlazio do 2013., sve dok nije kreiran isključivo autorski repertoar i još besprijekorno uvježban.

Već prvi veći nastup, kao predgrupa progresivnom post-metal sastavu The Ocean na koncertu u sarajevskom Domu mladih, označava ih kao najperspektivnije novo ime, što je i ozvaničeno 2014. godine, kada je Holographic pobijedio na 48. Gitarijadi u Zaječaru, najdugovječnijem i najmasovnijem festivalu demo rock grupa.

Trebala je to biti odskočna daska za mlade Travničane, pa bend kasnije objavljuje da će, poslije tridesetak koncerata diljem Evrope, 2015. snimiti i objaviti debitantski album ‘Philophobia’.

HHE, Holographic Human Element

Ispalo je da su smislili za sebe zlokoban naziv albuma (philophobia = strah od zaljubljivanja ili emocionalnog vezivanja). Ljubav organizatora Gitarijade prema novim pobjednicima pukla je prije nego se i razvila, jer bendu nije omogućeno ni snimanje, ni objava albuma.

Umjesto moguće trakavice tjeranja pravde, Holographic Human Element i njihov alter-ego Darko Saračević počinju sami snimati materijal u Alter Art Studiju u Travniku.

Što zbog stalnog sviranja po cijelom region i dijelu Evrope, što zbog vlastitih strogih kriterija, rad je potrajao i, napokon, danas imamo zvaničnu najavu: prvi video singl  ‘’Fragile Existence’’ je uvod u album Philophobia, koji će se pojaviti u septembru pod etiketom Spona Records.

Krhko je postojanje na današnjoj domaćoj rock sceni, ali bar malo stabilnije može biti za uporne i predane.