Siniša-Škarica

Muzičke knjige – Tvornica glazbe: Priče iz Dubrave

Čitam Cooltura Muzika - regija Vremeplov

Povodom obilježavanja 70. obljetnice najdugovječnije i najveće regionalne diskografske kuće, Croatia Recordsa i nekadašnjeg Jugotona, objavljena je knjiga koja svjedoči stvaranju najbogatije arhive glazbe na ovim prostorima.

Pod prigodnim nazivom “Tvornica glazbe: priče iz Dubrave“, knjigu je napisao Siniša Škarica, dugogodišnji urednik i kreator stotina izdanja pod etiketom najvećeg diskografskog brenda ovih prostora.

Škarica, koji je i sam postao nekom vrstom simbola ‘priče iz Dubrave’, imao je važnu uredničku ulogu na dva naizgled suprotna kolosijeka – predano je vodio brigu o valorizaciji tradicije i muzičkih korijena (posebno domaćih pionira rock and rolla), a u isto vrijeme sudjelovao u otvaranju novih smjerova s kojima se nakadašnji yu-rock uključivao u svjetske trendove.

Srećom (i za jedno i za drugo), Siniša Škarica je cijelo vrijeme bio i pouzdani hroničar, vodeći temeljite bilješke i često se oglašavajući kao esejist o svim poglavljima tog višedecenijski stvaranog muzičkog blaga. U toj je ulozi, pišući i kazujući o muzici uvijek nadahnuto i s posebnim šarmom, postao jedan od najvećih eksperata za tumačenje postignuća kakva je imala popularna muzika na ovim prostorima.

Uokvirane u knjigu sa preko 400 stranica, te ‘Priče iz Dubrave’ donose brojne slike pjevača i grupa, popis kultnih izdanja ploča i singlica, podatke o festivalima, detalje o začetku rocka na ovim prostorima i još puno zanimljivosti.

Ne treba ni sumnjati da ih je nastalo nebrojeno u ‘Tvornici glazbe’, u kojoj se danas čuva arhiva značajnog dijela kulturnog naslijeđa jednog velikog prostora, zabilježena na gotovo 90.000 snimaka, te 18.000 muzičkih i govornih izdanja.

Otkrivanje i tumačenje tog blaga, na korist svih današnjih šest država, u knjizi Tvornica glazbe: Priče iz Dubrave samo je prvo poglavlje te velike serije, jer se bavi razdobljem od osnivanja Jugotona, 1947. godine, pa do 1969. Nastavak bi trebao biti jednako uzbudljiv.

knjiga sinise skarice