Zelenkovac, najprisniji i najljepši jazz festival na svijetu

Muzika BiH Show Time

Na izletištu Zelenkovac, nadomak Mrkonjić grada, održava se vjerovatno jedan od muzičkih festivala u najugodnijem ambijentu na svijetu, koji je dodatna inspiracija i za izvođače i za publiku. Slikom i video pokazujemo kako je izgledalo izdanje za 2017.

Zelenkovački Jazz Festival održava se svake godine krajem jula unutar ekološke zone u srcu Bosne i Hercegovine, udaljene 15 km od Mrkonjić Grada, a 70 od Banjaluke.

Pored live koncerata, tokom tri dana održavaju se i radionice, koje se bave kulturom, zaštitom okoliša i održivim turizmom, a posjetitelji mogu uživati u netaknutoj prirodi i jedinstvenom festivalu usred šume. Fenomen je da festival čak nema nikakvu intenzivnu promotivnu kampanju, a svejedno na Zelenkovac svake godine stiže sve veći broj ljudi ne samo iz naše regije, nego još iz Mađarske, Italije, Austrije, Holandije…

Festival je žanrovski posveće jazzu, ali njegov program može se opisati i odrednicom ‘peace & love’, zbog čega neodoljivo asocira na džezerski Woodstock.

U sedamnaestom po redu izdanju, od 27. do 30. 7., nastupili su:

The Baswing (Srbija), Tref pik i razbojnik, Shaman Jazz, Džez apstrakcija – Maki i Peđa, Ray Drma (Switzerland), DžeZZva (Slovenia), Eyot (Niš), Peter Senstius (Netherland), Los Kozmos (Kutina), Sunday Stories (Sarajevo), Mentalna terapija (Banja Luka), YU expo jazz, Dragan Vuković, Sheva Quartet (Banja Luka), Ognjen Gotovčević band (Beograd), Balkan Jazz Express (Banja Luka), a svaka noć završavala je zajedničkim jam sessionom.

O festivalu, o njegovim ciljevima i idejama, itekako ilustrativno kazuju cijene: dnevna ulaznica naplaćivala se simboličnih 5 KM, a naknada za šator za sve dane festivala u istom iznosu. Sam doživljaj nikakvu cijenu nema, a dio atmosfere pokazuje video galerija, te kratki video sa nastupa dva benda, koje je snimio Milenko Šećerović.