Slobodan Lazičić

Kako u domaćem rocku (pre)živjeti od muzike?

Muzika BiH Show Time

Na pitanje da li je to moguće, najčešći odgovor glasio bi – nikako. Na primjeru pjevača banjalučke rock grupe Važno obavještenje, Slobodana Lazičića, pokazujemo, ipak, jedan od načina ili makar pokušaja da se to ostvari.

Rock i ska sastav Važno obavještenje iza sebe ima deset godina muzičkog staža, kalio se na koncertima od svog grada do Sarajeva, Trebinja, Mostara, Kotor Varoši, Mokrina, prvi album “Uvijek za! (protiv ne!)” izdali su 2012. godine, a na nedavno završenom Demofestu imali su i svojih posebnih ’pet minuta slave’, kada su izdvojeno predstavljeni sa još dva banjalučka benda kao vrijedan dio scene u tom gradu, te predstavili svoj novi EP ’’Poslednji pozdrav na putu za raj“.

I jeste i nije puno. Ali, da su i višestruko produktivniji, živjeti samo od rocka ne bi mogli.

Rock grupa Važno obavještenje
Rock grupa Važno obavještenje

U BiH imamo vrlo malo profesionalnih rock bendova. U gotovo svakom članovi su učenici/studenti ili rade druge poslove za preživljavanje, a muzika im je ljubav i praktično hobi.

Slobodan Lazičić, pjevač i gitarista benda Važno obavještenje, upravo je publicirao svoj prvi samostalni muzički projekt – live session autorske pjesme ’’Kao ja’’. Žanrovski je drugačiji od bendovskog opusa, o čemu kaže:

,,Žanr pop muzike najviše slušam i najviše mi prija. Na ovaj način želim da  iskažem svoje emocije oko stvari koje su mi se dešavale i koje  mi se dešavaju. Ovaj  i naredni muzički podhuvati koje planiram imaju tu zajedničku crtu, potpuno su autobiografski. Odlučio sam da prvi samostalni rad bude live session, kako bih dočarao publici kako ja doživljavam muziku i kako stvaram van muzičkog studija, i bez pretjerane produkcije. Smatram da se na taj način može najbolje prenijeti emocija pjesme.“

Slobodan ne prekida rad s matičnim bendom, ali  će nastaviti i solistički rad, najavljujući već za jesen novi singl i spot pod nazivom ’’Put’’.

Još uvijek ne možemo govoriti o velikoj, egzistencijalnoj promjeni u njegovoj muzičkoj karijeri, ali njegova nova epizoda može biti taj prvi korak na mogućem novom putu: raditi u više bendova ili samostalnih projekata.