Dum Dum

Gitarijada Mostar: je li ovo demo rock reprezentacija BiH?

Muzika BiH Show Time

Muzički centar Pavarotti, kao organizator 3. Gitarijade ”Na putu za jug”, objavljuje imena osam bendova koje je selekcijski žiri odabrao za finalno takmičenje.

Grupe koje su se plasirale u finale su: Dum Dum (Sarajevo), Grefran (Bihać), Kob (Kostajnica), Starbridge (Sarajevo), Crni dani Cerna (Lukavac), Pajperov smijeh (Banja Luka), Snake Eater (Sarajevo) i The Sinergy (Tuzla).

Naravno, pitanje iz naslova je hipotetičko i, opet naravno, u BiH ima još puno zanimljivih demo grupa, koje se nisu prijavile na poziv organizatora Gitarijade namijenjene isključivo sastavima izu Bosne i Hercegovine.

Ipak, poznajući opus svakog od izabranih bendova, možemo sa sigurnošću kazati da je selekcijski žiri uradio dobar posao, da su ovih osam izvođača i stilski i po svom muzičkom kvalitetu dobri reprezenti demo scene u BiH i da će ova selekcija dobrano namučiti ocjenjivački žiri (predvođen Nebojšom Antonijevićem Antonom – gitaristom grupe Partibrejkers), koji među njima treba naći ‘najboljeg među najboljima’.

Priloženi plakat otkriva sve detalje o programu ovogodišnje Gitarijade, a za podsjetnik finalistima još ovo: prvoplasirana grupa će biti nagrađena trodnevnim snimanjem singla u studiju A MC Pavarotti, a predviđene su i nagrade za najboljeg gitaristu (gitara QRich, ručni rad), te vrijednosni vaučeri za najboljeg pjevača, basistu i bubnjara, koje dodjeljuje Music Shop Brothers.

Gitarijada 2017