voda za bebe

Ljetne su vrućine i treba li bebama voda?

Beba je beba je beba Metropol Zdravlje

U vrelim ljetnim danima ništa ne može toliko dobro rashladiti i utažiti žeđ poput čaše vode. Vrijedi li isto pravilo i za bebe?

Svakoj mami za vrijeme vrućina na pamet padne da svojoj bebi ponudi koji gutljaj vode. Ali, malenima zaista ne treba voda, ako mame doje.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije za dojenje bebe glasi: izbjegavajte davati vodu u bilo kojem obliku za vrijeme isključivog dojenja – prvih šest djetetovih mjeseci.

Zašto? Jer se majčino mlijeko sastoji od 80 posto vode i dijete, ako je sve u redu, preko njega dobije sve potrebne hranjive tvari.

Dodatnim davanjem vode može se poremetiti prirodni raspored dojenja, a previše vode u sićušnom bebinom organizmu može biti i opasno. S viškom vode koje beba unese odlaze i potrebne količine natrija, elektrolita i hranjivih tvari.

No, ne hrane se sve bebe majčinim mlijekom. Velik broj njih raste uz mliječne formule koje se pripremaju s vodom. Voda koju koristite za mliječne formule mora biti sigurna i postoji nekoliko načina kako to postići.

Prokuhavanje vode najstarija je tehnika sterilizacije. Time ćete sigurno otkloniti sve bakterije, viruse i mikroorganizme iz vode. Takođe, kupovna voda za bebe je rješenje ako voda iz slavine nije za piće, uz važnu napomenu da treba izbjegavati kupovinu izvorske vode i kupovati stolnu koja ims niski udio minerala.