Između krajnosti, 30 godina početka sunovrata Azre

GPS za dušu Vremeplov

Snimanje pjesama za svoj šesti studijski album i ukupno sedmo izdanje grupa Azra je završila 26. 7. 1987. u studiju Jadran filma u Zagrebu. LP pod nazivom “Između krajnosti” objavio je Jugoton početkom jeseni.

Riječ je o svojevrsnom “povratku doma” lidera Azre Džonija Štulića, koji je 1984. preselio u Holandiju i tamo snimio trostruki album “It Ain’t Like In The Movies At All” s prepjevima starih pjesama i nekim novim obradama isključivo na engleskom jeziku. Izvorno je album objavila malatamošnja kuća Marginal Face, a ’86. izdanje je za domaće tržište priredio sarajevski Diskoton.

Sa Štulićem u Zagreb dolazi i basista koji je sudjelovao u snimanju tog albuma, Stephen Kipp. Ekipi u kojoj je još bubnjar Boris Leiner pridružuje se gitarista Jurica Pađen te ‘ad-hoc’ gudački kvartet Miljenka Prohaske, koji sudjeluje u naslovnoj pjesmi albuma.

Azra, Između krajnosti

Od ukupno 13 numera, tri su tradicionali (“Tuginata pusta da ostane”, “Grad se beli”, “U ajduke”), a tri obrade – “Zadovoljština” je urađena prema motivima čuvene pjesme “I Can’t Get No (Satisfaction)” Rolling Stonesa, “Jesi li sama večeras” je prepjev “Are You Lonesome Tonight” iz repertoara Elvisa Presleya i “Adio Mare” je pjesma Vlahe Paljetka. Među autorskim pjesmama Džonija Štulića najzapaženije su bile “Bed Rok”, “Između krajnosti”, “Izlazak iz kome” i “Kada stvari krenu loše”.

Povratak Azre obilježili su koncerti 19. i 20. 10. ’87. u Domu sportova, a snimak prve večeri objavljen je naredne godine na jedinom domaćem četverostrukom live albumu “Zadovoljština”.

Bila su to zadnbja izdanja Azre i naredna će se pojavljivati pod Džonijevim imenom.

Od debija iz 1980. do ’88. (uključujući dakle i ”Zadovoljštinu”), Azra je izbacila 9 albuma, a ukupno 17 LP ploča (!!!), što je Štulića učinilo skribomanom bez premca na ovdašnjoj sceni. Naziv zadnjeg studijskog albuma ”Između krajnosti” nenamjerno se danas pokazuje simboličnim za njegovu neumjerenost.