Oliver Stone

SFF 2017 – Počasno Srce Sarajeva i za Olivera Stonea

Film & Foto & TV Gledam Show Time

Poslije prvog objavljenog dobitnika ovogodišnje počasne nagrade Sarajevo Film Festivala (John Cleese), objelodanjeno je da će isto priznanje dobiti Oliver Stone, koji će, također, biti gost programa ”Posvećeno”.

Višestruki dobitnik Oscara, Oliver Stone, napisao je i režirao preko 20 dugometražnih filmova, a njegov opus uključuje neke od najuticajnijih, kultnih naslova sedme umjetnosti.

U nekim od svojih djela mijenjao je standarde ratnih i politički angažiranih filmova, a u tom se kontekstu prvenstveno pominje ”Vod smrti” (1986.), prvi film iz njegovog vijetnamskog triptiha, te ”Rođen 4. jula” (1989.), JFK (1991.), ”Rođeni ubojice” (1994.), ”Nixon” (1995.), kao i satirični portret američkog predsjednika Georga W. Busha ”W” (2008.) i dokudrama o životu američkog zviždača Edwarda Snowdena ”Snowden” (2016.).

Stoneovi su filmovi imali su značajan kulturni uticaj. Među takvima se ističu oštra filmska kritika američkog angažmana u Centralnoj Americi ”Salvador” (1985), kritički prikaz američkog korporativnog kapitalizma ”Wall Street” (1987.) i ”Wall Street: Novac nikad ne spava” (2010.) o finansijskom slomu 2008. i životu Gordona Gekka po odsluženju zatvorske kazne, zatim istinita priča o dvije od samo 20 osoba koje su preživjele teroristički napad u New Yorku 11. septembra 2001. ”World Trade Center”, te poetska posveta 1960-im i rock muzici u filmu ”The Doors” (1991.).

Vrlo popularna je i Stoneova serija filmova na temu kriminala, kao ”Rođeni ubojice” (1994.), ”Pogrešno skretanje” (1997.) i ”Divljaci” (2012.).

Pored vlastitih filmova, Oliver Stone je pisao i scenarije za druge reditelje, a tu se izdvajaju ”Ponoćni ekspres”, ”Lice s ožiljkom”, ”Godina zmaja”, ”Konan barbarin” i dr.

Kao zanimljivost, spomenimo i njegov najnoviji rad – četverodijelni razgovor sa ruskim predsjednikom, ”Intervju sa Putinom” (Showtime, 2017.).

U okviru programa ”Posvećeno”, Sarajevo Film Festival će predstaviti i američkog reditelja Joshuu Oppenheimera, Amata Escalantea iz Meksika, kao i spomenutog Johna Cleesea, kada će publika u Sarajevu, nakon ceremonije dodjele Počasnog Srca Sarajeva ovom legendarnom komičaru, u Open Air programu vidjeti njegovu nezaboravnu komediju ”Riba zvana Wanda”.