Demofest - publika_naslovna

Poznati finalisti Demofesta 2017 (video snimak nastupa)

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Poslije dvije polufinalne večeri, žiri je izabrao 10 finalista, među kojima su po dva benda iz Zagreba i Beograda, te sastavi iz Novog Sada, Logateca, Brela, Niša, Šapca i Banja Luke.

Nakon grupa Wolfram (Novi Sad), Stepa (Beograd), Fed Horses (Logatec), Pale Origins (Zagreb) i Slonz (Šabac) iz prve večeri, u narednoj je žiri izdvojio još pet finalista: vrlo originalni zagrebački Tyger Lamb, all-girl death metal bend Nemesis iz Beograda, dosta neobični sastav Ischariotzcky iz Brela na Jadranu, hard core grupu Statement of Hate iz Banja Luke i funge sastav Zerostring iz Niša.

Ovo je odluka dva žirija, koje čine Zoran Predin, Đorđe Miljenović, Boris Leiner, Đorđe Mišić, Nikola Kolja Pejaković, Momir Momo Nikić, banjalučki novinar Savo Drakulić i Brankica Janković ispred tima Demofesta, kao predsjedavajuća.

Zanimljivo je otkrivanje kriterija za odlučivanje, koje je objedoladio Zoran Predin, frontmen Lačnog Franza: Za mlade bendove važno je da sa što jednostavnijim načinom sviranja predstave glazbenu ideju. Da se ne kriju iza predugih improvizacija i solaža, prekompliciranog angažmana, već da skupe hrabrost i izvedu svoju pjesmu srdačno. Zapravo je srdačnost jedna od stvari koju tražim od benda. Naravno, tu je i originalnost, traži se vlastiti izraz, nešto novo i drugačije, čak i moderne stvari koje su izvedene na način koji budi pažnju pričinjava zadovoljstvo.

Slušajući/gledajući većinu demo od ukupno 50 bendova, možemo reći da su nijanse u pitanju. Žiri je mogao još 5-6 drugih izabrati za finale, ali ni ovoj njihovoj procjeni ne može se prigovoriti.

Za ilustraciju evo video snimka nastupa nekolicine finalista.