Vedrana Rudan

Vedrana Rudan (opet) brutalno iskreno o položaju žena

Brbljaonica Samo urbano Show Time

Žene su ili kurve, ili ih nema nigdje, a kamoli u umjetnosti, bez ikakvog uljepšavanja svoj stav na temu ‘žene u umjetnosti’ iznijela je spisateljica Vedrana Rudan.

Žene bi trebalo od malena učiti da budu samostalne i ekonomski neovisne, jer su takve žene jake, teže im se može nauditi i učiniti ih žrtvom. One ne trebaju čekati da im se nešto pokloni i dođe samo od sebe, moraju same osvojiti svoj prostor.

Ovo su suštinska razmišljanja izrečena na okruglom stolu ”Žene u umjetnosti”, koji je jučer priređen u banjalučkom Banskom dvoru, prvoga dana desetog Demofesta i u kojem su sudjelovale Vedrana Rudan, Ida Prester, Staša Koprivica, Mladen Miljanović i Sandra Silađev Dinja.

Kako je spisateljica Vedrana Rudan istakla, žena uvijek služi ili mužu ili šefu, a osvrnula se i na nedavna ubistva žena u Srbiji, te naglasila da našem društvu nedostaje reakcija žena, u smislu da su one trebale da izađu na ulice nakon ovih zbivanja.

Ovo je uljepšana interpretacija, no Vedrana je, u svom stilu, bila puno izravnija.

Slično razmišlja i konceptualna umjetnica Sandra Silađev Dinja, stavom da se umjetnice već prilikom pohađanja Akademije pripremaju na pasivnu ulogu i isticanje rodnosti umjesto drugih karakteristika: ”Kada na internet pretraživač ukucate ‘glumice u srpskom filmu’, prvo dobijate rezultate ‘najbolje ljubavne scene’, ‘najzgodnije glumice’ i slično”.

Scenaristica Staša Koprivica smatra da se u našem društvu treba nešto desiti, ali to nije izlazak na ulice, jer žene iz zatvora ne mogu rješavati probleme, a ”dobar dio problema potiče iz nas jer smo često zadovoljne ulogom koja nam je data”, istakla je ova umjetnica.

Demofest prati: Iva D