Mostar Blues Festival, Jane Lee Hooker

U susret 15. izdanju Mostar Blues & Rock Festivala

Muzika - svijet Muzika BiH Show Time

Narednog vikenda ljubitelji bluesa će uživati u sjajnom programu najstarijeg i najvećeg blues festivala u BiH, kojeg predvode all-girl grupa iz New Yorka, Jane Lee Hooker, britanski Mark Clarke Band, Kepa & Free Spirits i Kojoti.

Pod geslom ’Playing for Peace, Bringing the Love’, Mostar Blues & Rock Festival i ove godine predstavlja neke žanrovske bisere.

Uz domaće, mostarske predstavnike MoRS Blues Band i Malter Ego, posebnu pažnju privlači ženska američka petočlana ekipa Jane Lee Hooker, (naslovna fotografija) predvođena pjevačicom Danom ‘Danger’ Athens, koja se prvi put pojavljuje u ovim krajevima. Kakve su djevojke na sceni, najbolje pokazuje video.

U programu festivala su i legendarni zagrebački Kojoti, koji su se prošle godine vratili na scenu poslije 15 godina pauze i zapaženih albuma ‘Kojoti’ (1995.), ‘Halucinacija’ (1996.) i ‘Sex Disko Kung Fu’ (1998.). Nekadašnje hitove, poput “Trese, lupa, udara“, “Razuzdan i lud” ili “Hodala je pola metra iznad zemlje“, ponovo izvodi najpoznatija postava Davor Viduka (gitara), Alen Marin (vokal), Vanja Marin (bas) i Bobo Gruičić (bubanj).

Britanski blues gitarista Mick Clarke veteran je scene, koji je karijeru počeo krajem 1960-ih, te na turnejama svirao sa legendama kao što su Howlin’ Wolf i Otis Spann, a sa svjim bendom je diskografsku premijeru imao 1984. s albumom “Looking For Trouble”. Ove godine su objavili novi “Diggin’ Down“, sa 10 autorskih pjesama i tri obrade, među kojima su klasik Howlina Wolfa “Smokestack Lightning” i Presleyjev “Any Place Is Paradise”.

Bubnjara čuvene rock grupe Smak, Slobodana Kepu Stojanovića, ne treba posebno predstavljati, a sa svojim novim sastavom Kepa & Free Spirits, koji je formiran početkom prošle godine, već je stekao veliki ugled i u svijetu bluesa, okupljajući oko sebe vrsnu ekipu, koju čine Mihael Fafa Stojanović, jedan od najcjenjenijih gitarista mlađe generacije, virtuoz na basu, Jovan Zmaj Jovanović i profesorica moćnog glasa, pjevačica Ana Popović.

Zbog vrlo ograničenog kapaciteta, a istovremeno velikog zanimanja publike, organizator Mostar Blues & Rock Festivala je odlučio ulaznice pustiti u pretprodaju dva dana uoči festivala i mogu se nabaviti u Muzičkom centru Pavarotti, po cijeni od 10KM.

Festivalski program:

21.7. – MC Pavarotti
MoRS Blues Band (BiH)
Jane Lee Hooker (USA)
Kepa & Free Spirits (SRB)

22.7. – MC Pavarotti
Mick Clarke Band (GB)
Malter Ego (BiH)
Kojoti (CRO)