Koliko vode bi trebali piti na dan: zar stvarno 8 čaša?

Metropol Zdravlje

U vrijeme paklenih ljetnih vrućina često je pitanje – koliko vode treba piti na dan? Jednostavno pitanje na koje nema jednostavnog odgovora. 

Vjerovatno ste čuli da bi trebali popiti u prosjeku 8 čaša vode na dan što je gotovo dovoljno da napunimo bocu od 2 litre! Od ove količine zastat će i najveći pobornici vode. Osnovna činjenica je, međutim, da dnevni unos vode zapravo varira od osobe do osobe – zavisno o dobi, spolu, fizičkoj aktivnosti, pa čak i mjestu življenja.

Koliko je voda važna za naše zdravlje pokazuje poznata činjenica da čovjek bez hrane može živjeti mjesec dana, ali bez vode samo sedam dana

voda-za-pice

Prije nego što krenemo u odgonetanje koliko vode treba unijeti u organizam, važno je znati na koje sve načine tijelo gubi vodu. Tako svakog dana disanjem, znojenjem, mokrenjem gubimo vodu koju je potrebno nadoknaditi (zlatno pravilo: ako pijete dovoljno tekućine, mokraća će biti prozirne ili svijetlo žute boje, u protivnom, ona će biti tamno žute boje).

Prema standardnim okvirima ženama je preporučeno unijeti 2,3 litara vode dnevno (9 čaša), a muškarcima 3,1 litara vode dnevno (13 čaša). No, to ne znači da morate popiti toliko čaša isključivo vode!

Voda zapravo znači – bilo koja tekućina koju unosimo u tijelu.

Mnogo vrsta povrća i voća imaju visoki sadržaj vode, a neke od boljih opcija su lubenica, svježi krastavac, rajčica, jagode, naranče i grejp. Dobra vijest je da čak i sladoled sadrži visoku razinu vode!

voce_povrce

S druge strane, neke namirnice i pića mogu povećati potrebu za unosom tekućine. Govorimo o hrani s diuretskim učinkom kao što su kava, šparoge, brusnice i kupus. Diuretici su zapravo tvari koje nam pomažu u izbacivanju vode i toksina iz organizma, pa je i logično da njihovim konzumiranjem moramo popiti i više vode.

Pijete vodu samo kad osjetite žeđ? To i nije najzdravije jer žeđ nije pouzdan signal da tijelo treba voduŽeđ zapravo ukazuje na to da je već došlo do dehidracije organizma, a osjećaj žeđi prestaje već i prije nego što je tijelo dobilo dovoljnu količinu vode.

Nažalost, kako starimo tako naša tijela slabije registriraju dehidraciju i kasnije šalju signal mozgu da nam treba vode.

Budući da većina ne prati koliko sve popije i pojede tokom dana, najbolji način za mjerenje unosa tekućine jeste – kako se vaše tijelo osjeća, ali, ipak, uz nekoliko važnih preporuka: pijte vodu u malim gutljajima tokom cijelog dana, popijte čašu vode odmah ujutro nakon što ustanete iz kreveta, pijte čašu vode uz svaki obrok,

voda na dlanu