time-prednji-omot

45 godina kultnog prvog albuma grupe Time

GPS za dušu Muzika - regija Vremeplov

Na današnji dan 1972. godine objavljen je istoimeni debitantski album zagrebačke rock grupe Time, koju je godinu ranije osnovao pjevač Dado Topić, odmah nakon što je napustio beogradsku Korni grupu, u koju je stigao iz osječkih Dinamita 1969.

Dok je bio član Korni grupe, nastali su neki znameniti brojevi domaćeg rocka, kao što su “Jedna žena”, “Prvo svetlo u kući br. 4” i “Etida”, a sve ih je napisao Kornelije Bata Kovač.

Vremenom pak i Dado Topić počinje osjećati da ima autorski potencijal, ali je bio svjestan da ga ne može iskazati u Batinoj grupi te ’71. odlazi u Zagreb i okuplja ekipu za svoj Time – simbolično izražavajući tim imenom dolazak novog vremena u svojoj karijeri.

U prvoj postavi njegove grupe, dakle, bili su još Tihomir Pop Asanović (klavijature), Vedran Božić (gitara), Mario Mavrin (bas), Ratko Divjak (bubnjevi) i Brane Lambert Živković (klavir i flauta).

Od ukupno pet pjesama na albumu, četiri je kao autor muzike i teksta napisao Dado Topić – “Istina mašina“, “Hegedupa Upa“, “Za koji život treba da se rodim” i “Pjesma No 3“, balada za koju sve do štampanja vinilne ploče nije imao naziv, pa je ostala označena kao treća po redu koju je napisao.

Za song “Kralj alkohol” muziku je komponirao Alberto Krasnić (ex Dinamiti), a stihove Topić. Produkciju potpisuje Vladimir Mihaljek Miha, poznatiji kao rock menadžer koji je u 70-im i 80-im godinama radio s najvećim jugoslavenskim rock sastavima, a bio je i jedan od začetnika Boom festivala.

Sa fantastičnim spojem rocka i bluesy gitarskih improvizacija, jazzy akorda i ponekim funky ritmom, album “Time” spada među nekoliko najvećih i najznačajnijih rock izdanja 20. stoljeća na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Značaj mu je i povijesni, jer je riječ o tek trećoj autentičnoj domaćoj rock LP ploči, objavljenoj poslije albuma “Naši dani” Grupe 220 i eponimnog debija Korni grupe.

grupa Time

Time je do kraja godine imao seriju odličnih koncertnih promocija, a onda se početkom 1973. originalni sastav počeo osipati i jedna od karakteristika ove grupe će biti upravo česte promjene u postavi.

Ako niste znali: Urednici u Jugotonu nisu vjerovali u komercijalni potencijal prvog albuma grupe Time i ploča je proizvedena u samo 500 primjeraka. Prvi je tiraž prodan istoga dana i album je ponovo proizveden – opet u 500 primjeraka. No, album “Time” još se godinama doštampavao, jer je prodavan svaki primjerak koji je dospijevao na tržište. Na CD reizdanju iz 1990. originalnom materijalu su dodane bonus pjesme “Makedonija” i “Da li znaš da te volim”.

1 razmišljanje na “45 godina kultnog prvog albuma grupe Time

  1. Sav se najezim kad se setim i pomislim na te lepe dane i moj trenutak srece kada sam kupio taj lp. I danas ga cuvam i rado pustim u posebnim prilikama. Mislim da ne postoji bolji album u bivsoj Jugi

Komentari su zatvoreni.