internet

I Bog reče: Let it be! I bi internet (i muzika kakvu zaslužujemo)!

Brbljaonica Internet Muzika - svijet Show Time

Svaka generacija ima svoju muziku i zaklinje se da baš ona čini najbolje poglavlje u istoriji, da je ono što dolazi poslije sve lošije. Je li nerazumijevanje današnjih trendova samo znak starenja i neizbježnog generacijskog jaza, ili…?

Vijest: spot ”See You Again’‘ američkog repera Wiza Khalife, objavljen 2015. kao dio soundtracka u filmu “Brzi i žestoki 7”, već je te godine bio među najtraženijim u Velikoj Britaniji, a prošle je godine pjesma postavila rekord na Spotify servisu – u jednom danu preslušana je 4,2 miliona puta.

Nedavno ovaj video bilježi novi famozni rekord – na You Tube kanalu izbio je na prvo mjesto najgledanijih ikad (današnji broj pregleda već premašuje 2,9 milijardi).

Tako je poslije više godina s trona skinut Psyjev ”Gangnam Style” (koji sad ima zaostatak od 11,9 miliona), dok jedan novi svjetski muzički fenomen, “Despacito” Luisa Fonsija, sve brže grabi ka vrhu, sa dostignute 2,5 milijarde pregleda.

Nećemo ni počinjati priču zašto baš ove i ovakve pjesme dominiraju Planetom, jer je sve poznato – ‘lake muzike’ I ‘lakih ljudi’ oduvijek je bilo (na našu veliku žalost, nismo ih mi izmislili kreiranjem turbo-folka), a njima su još od početaka popularne kulture manipulirali korporativni interesi, samo što sada u rukama imaju najmoćnije sredstvo u dosadašnjoj povijesti čovječanstva – internet.

To je odgonetka za današnje trendove, ne samo u muzici: internet je poluga za vladavinu svijetom i najvještiji u tom paralelnom svemiru su njegovi gospodari. Sa kvalitetom to nema veze.

Zanimljiva je, ipak, jedna globalna paralela sa zlatnim osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Tada je u Americi, a potom u ostatku zapadnog svijeta, ekplodiralo masovno ludilo znano kao ‘kreditna kartica’. Potrošnja na kredit je skočila do neba, konzumersko društvo postalo je smisao. Naravno da nije moglo vječno trajati i kula od karata se srušila u globalnoj krizi, krajem 2010-ih godina.

Muzika, uz pomoć tog famoznog interneta, na sličan način živi na kredit. I sigurno će nekad u skorijoj budućnosti puknuti ti šavovi.  Samo što još ne znamo s kakvim novim Psyjima and co.