Eric Sardinas

Trilj & blues – ili, inspirativna priča ‘kad slavni ne zaborave rodni kraj’

Muzika - regija Show Time

Trilj je fakat malo mjesto. U Hrvatskoj je, preciznije u Dalmatinskom zaleđu, ali ga ni većina rođenih u Hrvatskoj neće naći na mapi. Poznat po gastronomskom specijalitetu ”žabe na sve načine”, sada se želi pročuti i u svijetu bluesa.

Nužni uvod glasi: za Trilj možda ponajviše znaju ljudi iz ‘donjeg dijela’ BiH, koji na putu prema srednjem Jadranu moraju proći kroz ovo mjestašce sa nepunih 3000 stanovnika. Ali, samo proći. Rijetko je odredište i za kratku pauzu, jer im do Splita i mora za kojim žude preostaje tek nekih 40-ak kilometara.

Kažu da su u bogatoj gastronomskoj ponudi Trilja, smještenog uz prelijepu rijeku Cetinu, najčuveniji žablji kraci na sve načine. Kažu, isto tako, da je tu rođen jedan vrlo poznati pjevač (rock mu je korijen, ali folk prizvuk prepoznatljivi stil), no kako on navodi da je rođen u Splitu, hajde da mu ime ne spominjemo.

No, jedan drugi Triljanin u zadnjih 15-ak godina itekako je cijenjen u svijetu rocka. Zove se Darko Bakić i osnivač je, pjevač, gitarista te glavni autor u poznatoj zagrebačkoj grupi Buđenje, a rodnog kraja se ne stidi.

Po njegovoj zamisli i uz podršku Borisa Hrepića Hrepe, Trilj bi se od ovog ljeta trebao istaknuto pozicionirati na mapi bluesa u ovom regionu.

Sunnysiders
Boris Hrepić Hrepa & Sunnysiders

Hrepa je, ako treba podsjećati, bio među osnivačima Daleke obale, svirao je bas gitaru i usnu harmoniku, pisao pjesme, a poslije gašenja popularnog splitskog benda, u njegovom nasljedniku, grupi The Obala, u ulozi solo gitariste, vokala i glavnog autora snimio je još tri albuma i do njihovog razlaza 2008. Od tada Boris Hrepić je punokrvni blueser, jedan od najcjenjenijih na vrlo razvijenoj hrvatskoj blues sceni.

U ulozi umjetničkog direktora prvog triljskog blues festivala, duhovito i prigodno nazvanog Thrill Blues Festival, koji će biti priređen 14. 7. u gradskom parku uz Cetinu, Hrepa je odmah udario u glavu – u Trilj dovodi Erica Sardinasa i njegov Big Motor iz Los Angelesa.

Ovaj blues-rock slide gitarist, od prvog albuma Treat Me Right (1999) do do sedmog izdanja Boomerang (2014), poznat je po tradicionalnoj tehnici snimanja, bez korištenja bilo kakvog digitalnog editiranja, te je čak svoj moto “respect tradition” tetovirao na leđima.

Na triljskoj pozornici pod vedrim nebom prije Sardinasa će zasvirati Light Under The Black Mountain iz Kotora, Hrepićev bend Sunnysiders iz Splita i Zagreba, Hal iz Rijeke (virtuozni fingerstyle gitarista punim imenom Damir Halilić Hal), DBluz iz Sinja te lokalna grupa Ozon.

Odlučite li namjerno zalutati do Trilja, organizator najavljuje i niz dodatnih atraktivnih sadržaja – pa i doživljaj njihovog Gastro Showa.